POTOPLJENO BLAGO

Španjolska na sudu dobila izronjene zlatnike vrijedne oko 500.000 dolara

Zlatnici i srebrnjaci iz 19. stoljeća vrijedni oko 500.000 dolara, koje je 2007. iz potopljenoga španjolskog jedrenjaka izvukla jedna američka tvrtka, bit će vraćeni španjolskoj vladi, odlučio je prizivni sud u Atlanti.

Američka tvrtka Odyssey Marine Exploration u utorak je iscrpila sve mogućnosti za žalbu, osim Vrhovnog suda, no neizvjesno je hoće li taj sud žalbu prihvatiti, a to neće odgoditi povratak blaga Španjolskoj.

Pogođen u bitci

Tvrtka je oko 600.000 kovanica teških 17 tona izvadila nakon što je na dnu mora kod portugalske obale pronašla olupinu za koju se vjeruje da je španjolska galija Nuestra Senora de las Mercedes. Brod naoružan s 34 topa krenuo je 1804. iz Perua i prešao Atlantik, a otprilike dan plovidbe do Španjolske presrela ga je britanska mornarica. U bitki kod rta Sveta Marija, južno od Portugala, španjolski je brod pogođen i potopljen.

Kada su ga Amerikanci 2007. pronašli, novčiće su proglasili svojima, pospremili ih u sanduke i avionom prebacili na tajnu lokaciju u SAD-u.

Američka je tvrtka tvrdila da brod nikad nije sa sigurnošću identificiran kao Merceds te da je bio u trgovačkoj, a ne državnoj misiji, što bi značilo da njegov teret nije zaštićen po međunarodnim sporazumima. Sada kad se čini da će zlatnici i srebrnjaci i treći put prijeći Atlantik, španjolski ministar kulture Jose Ignaico Wert rekao je da poanta nikad nije bila u novcu.

I Peru bi svoj dio

- Novac nećemo koristiti ni za kakve druge svrhe, osim za umjetničke izložbe, ali to je nešto što obogaćuje naš materijal, umjetnički kapital, i kao takav se treba poštovati - rekao je Wert te dodao da će blago biti izloženo u španjolskim muzejima.

Ipak, tu je još jedno pitanje - slučaj je pratio i Peru, bivša španjolska kolonija iz koje je došlo zlato i srebro.

- Formalno, oni nisu tražili ništa, ali mi smo posve otvoreni za razmatranje mogućnosti da dio blaga podijelimo i latinoameričkim muzejima - rekao je Wert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:17