POSLJEDICE EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

Španjolska najavila 200 milijardi eura vrijedan paket pomoći gospodarstvu

Pedro Sanchez
 PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Španjolski premijer Pedro Sánchez najavio je u utorak 200 milijardi eura vrijedan financijski paket pomoći gospodarstvu paraliziranom koronavirusom.

Paket uključuje kredite, državne garancije i subvencije namijenjene kompanijama koje trpe veliku financijsku štetu zbog prisilnog zatvaranja objekata i držanja stanovništva u kućama kako bi se zaustavila epidemija.

Navedeni iznos predstavlja 20 posto španjolskog BDP-a što je „najveće pokretanje resursa u demokratskoj povijesti Španjolske“, rekao je Sánchez tijekom televizijskog obraćanja.

Od ukupno 200 milijardi eura, iz državnih fondova bi trebalo biti izdvojeno 117 milijardi a s preostale 83 milijarde eura trebao bi sudjelovati privatni sektor.

„Gospodarska obnova počet će čim prođe hitna zdravstvena situacija“, napomenuo je premijer.

Mnoge kompanije najavile su otpuštanje zaposlenika nakon što su u nedjelju uvedene izvanredne mjere, koje su uključile zatvaranje svih objekata osim trgovina s hranom i osnovnim potrepštinama, farmacija, kioska, banaka i benzinskih postaja.

Vlada je najavila isplatu naknada za nezaposlene radnicima koji su privremeno otpušteni dok traje izvanredna situacija. Također je najavljeno zamrzavanje plaćanja rata kredita za kupljene stanove najpogođenijim osobama.

Španjolska je nakon Italije zemlja s najviše zaraženih u Europi.

U Španjolskoj je u utorak broj novooboljelih od koronavirusa skočio za 2.557, čime je ukupan broj dosegnuo 11.748. Broj preminulih je porastao s 309 na 533 pa je utorak bio najsmrtonosniji dan od kada je 3. ožujka umro prvi pacijent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:51