IZBJEGAVALI SANKCIJE

Španjolska otkrila golemu imovinu 15 sankcioniranih ruskih oligarha: Skrivali su kuće, tvrtke, jahte...

Kompanije povezane s ruskim oligarsima posjeduju 35 nekretnina u Španjolskoj, uključujući luksuzne kuće

Ilustracija

 Joaquin Gomez Sastre/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Španjolske vlasti otkrile su golemu imovinu, uključujući kuće, tvrtke i najmanje jednu luksuznu jahtu koje pripadaju petnaestorici ruskih oligarha pod europskim sankcijama, objavio je dužnosnik u četvrtak.

Mariano García Fresno, šef jedinice za spriječavanje pranja novca, rekao je da su oligarsi nakon ruske invazije na Ukrajinu pokušali prenijeti udjele u nekim kompanijama na rodbinu i suradnike kako bi izbjegli da im se oni zaplijene.

Nakon što su prošli kroz više od tisuću imena u milijunima transakcija obavljenih u Španjolskoj od 2004., njegov ured je utvrdio da su sankcionirani oligarsi imali udjele u najmanje deset španjolskih i tri strane kompanije.

Podatke je proslijedio ministarstvu financija, pa je vlada krajem travnja potvrdila da je zaplijenila novac iz zaklada i bankovnih računa povezanih s petero ljudi s liste sankcioniranih te tri luksuzne jahte i 23 nekretnine.

Kompanije povezane s ruskim oligarsima posjeduju 35 nekretnina u Španjolskoj, uključujući luksuzne kuće te račune i udjele u tvrtkama u Španjolskoj i drugim dijelovima EUrope, rekao je García Fresno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:32