SEZONA U PANDEMIJI

Španjolska ove godine očekuje dvostruko više turista nego 2020.: ‘Važno je ostati na oprezu‘

Stope zaraze možda rastu, ali ne i broj hospitaliziranih pacijenata. Nema razloga za uzbunu, naglasila je ministrica turizma
Barcelona
 Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Španjolska očekuje da će ove godine zabilježiti "relativno zadovoljavajućih" 40 milijuna stranih gostiju, unatoč snažnom rastu stope zaraze covidom 19, izjavila je ministrica turizma Reyes Maroto.

Nakon rekordnih 83,7 milijuna u 2019. godini, broj stranih gostiju potonuo je prošle godine na 19 milijuna zbog pandemije koronavirusa i međunarodnih ograničenja putovanja.

Pandemija nije gotova, naglasila je Maroto u ponedjeljak u intervjuu za radio postaju Cope, važno je ostati na oprezu, ali zahvaljujući napretku u cijepljenju, ovo ljeto ne može se po njezinim riječima usporediti s prošlogodišnjim.

Stope zaraze možda rastu, ali ne i broj hospitaliziranih pacijenata, naglasila je ministrica turizma.

"Nema razloga za uzbunu", zaključila je.

Pozdravila je britansku odluku da putnici po povratku s odmora nakon 19. srpnja ne moraju u karantenu. Britanci čine najbrojniju skupinu stranih gostiju u Španjolskoj, podsjeća Reuters.

Njemačka je pak Španjolsku uvrstila na listu rizičnih područja i uvela građanima mjere srodne karanteni po povratku kući.

Španjolska je nedavno u razdoblju od sedam dana zabilježila 199,45 slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika, svrstavši se među europske zemlje s najvišim stopama zaraze u Europi.

Daleko najviše slučajeva zaraze tokom sedam dana bilježila je Katalonija, 448, najavivši u ponedjeljak ograničenja noćnog života i drugih aktivnosti.

Svi objekti, uključujući restorane, barove, kulturne i sportske objekte, morat će se zatvoriti pola sata nakon ponoći, a mjera bi trebala stupiti na snagu "sutra ili prekosutra", rekla je u ponedjeljak glasnogovornica regionalne vlade Patricia Plaja.

Javna i privatna okupljanja više od 10 ljudi također će biti zabranjena, a plaže i trgovi zatvoreni od pola sata nakon ponoći do šest sati ujutro.

Neke od mjera mora odobriti visoki sud jer se njima "krše temeljna prava" građana, rekla je glasnogovornica katalonske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2021 16:12