BORBA PROTIV KORONE

Španjolska pokrajina zabranila pušenje na ulicama: ‘Predstavlja visoki rizik za širenje zaraze‘

Mjera bi se mogla proširiti i na ostatak Španjolske, odnosi na mjesta gdje ne postoji udaljenost od minimalno dva metra među osobama
Ovako izgledaju prosvjedi u glavnom gradu Galicije Santiago de Compostela
 Miguel Riopa/AFP

Galicija, pokrajina na sjeverozapadu Španjolske, zabranila je pušenje na ulicama i javnim mjestima poput terasa kafića kako bi suzbila širenje koronavirusa, a mjera bi se mogla proširiti i na ostatak Španjolske.

Mjera stupa na snagu u četvrtak te se odnosi na mjesta gdje ne postoji udaljenost od minimalno dva metra među osobama, navedeno je u službenom dokumentu koji je u srijedu objavila regionalna vlada.

Galicija, pokrajina s 2,7 milijuna stanovnika, trenutno ima 827 zaraženih osoba, što je 87 više nego dan ranije.

Ovu mjeru je regionalnoj vladi predložio tamošnji tim liječnika specijaliziranih za prevenciju bolesti Covid-19, nakon sastanka održanog u srijedu. Smatraju da duhanski dim predstavlja visoki rizik za širenje koronavirusa.

"Prilikom pušenja cigareta ili korištenja električnih cigareta na javnim i otvorenim mjestima, uključujući terase, može biti iznimka jedino ako čitavo vrijeme postoji udaljenost od dva metra od drugih osoba", navedeno je u dokumentu. Takvi prostori moraju biti dovoljno prostrani da niti u jednom trenutku ne može doći do smanjenja propisane udaljenosti između pušača i prolaznika, ili pušača i ostalih osoba.

Pušenje u zatvorenim prostorima zabranjeno je u Španjolskoj još i prije izbijanja koronavirusa.

"Više članova liječničkog tima složilo se kako pušenje bez ikakvog ograničenja, poput onog na terasama, s drugim osobama u blizini ili u zonama gdje cirkulira veći broj stanovnika, predstavlja visoki rizik od širenja virusa i infekcije", izjavio je predsjednik galješke vlade Alberto Núñez Feijóo na konferenciji za medije poslije sastanka liječničkog tima.

"Ideja je zabraniti pušenje na ulicama ili javnim mjestima gdje nije moguće održati fizičku udaljenost. Kada pušač hoda, kada je u pokretu, dimom može naškoditi osobama koje se zateknu u njegovoj blizini", dodao je.

Ova je mjera u skladu s dokumentom koji je prošli mjesec izradila Nacionalna komisija za javno zdravstvo u Španjolskoj, a u kojem se upozorava da pušenje električnih cigareta i parilica povećava rizik od širenja koronavirusa. Korisnik otpuhujući dim ili paru ispušta male vodene kapljice koje se zatim šire zrakom prema osobama u blizini. Osim toga, prilikom korištenja cigareta ili parilica korisnik skida masku s lica, koja je obvezna u Španjolskoj, te može prstima dotaknuti usta što predstavlja rizik zaraze i za samog korisnika.

"Naš je prijedlog da se na javnim mjestima, poput terasa kafića ili prilikom susreta s drugim osobama na otvorenom prostoru, ne puši i ne upotrebljava parilice. Tijekom njihovog korištenja vodene kapljice se šire daleko te mogu zahvatiti ostale osobe", rekla je prošli mjesec Pilar Aparicio, direktorica Nacionalne komisije za javno zdravstvo.

Galicija je jedna od 17 autonomnih pokrajina u Španjolskoj, a ovaj primjer mogle bi slijediti i druge pokrajine.

"Vjerujem da će uskoro i drugi dijelovi zemlje, poput Madrida, uvesti ovu mjeru. Ona ima smisla", rekao je Cesar Carballo s odjela za hitne slučajeve u madridskoj bolnici La Paz, gostujući u srijedu navečer na regionalnoj televiziji Tele Madrid.
Nakon što je 21. lipnja ukinuto izvanredno stanje u Španjolskoj svaka pokrajina uvodi svoje mjere.

Posljednjih dana diljem Španjolske, s 47 milijuna stanovnika, nanovo izbija virus. U posljednja 24 sata oboljelo je još 1690 osoba. Od početka pandemije inficiralo se ukupno 329.784 stanovnika. Među njima i hrvatski nogometaš Šime Vrsaljko, igrač Atlético Madrida, kojem je koronavirus dijagnosticiran u subotu. Rekao je kako se osjeća dobro i ne pokazuje simptome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2022 12:17