MASOVNI ODGOVOR

Španjolska: Pola milijuna ljudi na ulicama. Premijer: Režemo plaće i prava zbog onih koji su bez posla!

A man wears a mask of the president of the Spanish govermment Mariano Rajoy during a protest march against the government new labour reform in on February 19, 2012 in Valencia. Hundreds of thousands of people, many waving red and white union flags, protested across Spain today against sweeping labour market reforms that make it easier to slash pay and lay off workers. Spain's two biggest unions, the CCOO and UGT, organised protests in 57 cities against the reforms which Spain's new conservative government argues are needed to revive the economy and slash a jobless rate of 22.85 percent, the highest in the developed world. AFP PHOTO / JOSEP LAGO
 JOSE JORDAN

ZAGREB - Španjolski radnici izašli su na ulice svojih gradova jučer i prosvjedovali protiv reformi radnog zakonodavstva za koje sindikati tvrde kako je nepravedan prema radnicima i neće pomoći u borbi protiv nezaposlenosti, dok konzervativna vlada premijera Mariana Rajoya ostaje pri tome kako je neophodan i kako će fleksibilizirati tržište rada u stagnirajućoj ekonomiji.

Organizatori prosvjeda, među kojima su dva najveća sindikata Comisiones Obreras i UGT, rekli su kako se odaziv na prosvjedima koji su se dogodili u ukupno 57 gradova brojao u stotinama tisuća ljudi, pa su naveli kako je u Madridu prosvjedovalo skoro pola milijuna ljudi, a u Barceloni oko 400.000 njih.

Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova u svojim je procjenama bilo puno suzdržanije - prema njima u španjolskoj prijestolnici prosvjedovalo je oko 50.000 ljudi, a u Barceloni njih 30.000.

Kako bilo, očito je da su reforme tržišta rada koje je Rajoy sproveo izazvale velika protivljenja. Te reforme smanjile su maksimalni iznos otpremnina sa 45 dnevnica za svaku godinu provedenu na radnom mjestu na 33 dnevnice.

Također, poslodavcima je novim reformama olakšano izuzeće od pravila od plaća previđenim kolektivnim ugovorima na nacionalnoj ili strukovnoj razini. Sve ovo, kao i još neke predviđene mjere, trebale bi poslodavcima omogućiti lakše zapošljavanje, ali i otpuštanje radnika.

Nedavno izabrana konzervativna vlada svoj je mandat započela u prosincu povećanjem poreza i smanjenjem javne potrošnje, sve u vrijednosti od kojih 15 milijardi eura, a treba srezati još dodatnih 40 milijardi kako bi svoj deficit dovela na one mjere koje od nje zahtijeva Europska Unija.

Rajoy je svoje mjere opravdao s time kako će one tvrtkama koje su u krizi dati više prostora za oporavak i posljedično otvaranje novih radnih mjesta, što je u državi gdje je skoro 50 posto mlađa populacije nezaposleno od ključne važnosti. Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj trenutačno iznosi 23 posto i među najvišima je u državama razvijenog svijeta.

“Kada smo radili ove reforme mislili smo na ljude koji su bez posla, koji ne vide nikakve budućnosti”, rekao je premijer Rajoy na stranačkom skupu koji se događao jučer, na isti dan kada i prosvjedi španjolskih sindikata.

Premijerovi argumenti, međutim, nisu se dojmili španjolskih radnika i njihovih sindikalnih vođa. Oni naime tvrde kako reforma smanjuje radnička prava i pri tome ne nudi nikakva rješenja za otvaranje novih radnih mjesta. Španjolsku, tvrde analitičari, vjerojatno čeka generalni štrajk, a toga su, prema nekim izvorima, svjesni i u Rajoyovoj vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 07:45