VELIKA AKCIJA

Španjolska policija zaplijenila 9-metarsku ‘narko podmornicu‘ koju su koristili krijumčari droge

Zahvaljujući akciji plovilo izgrađeno od staklopastike i drvenih panela, te opremljeno motorom snage 200 KS, nikad nije korišteno
 Screenshot YouTube

Španjolska policija objavila je da je zaplijenila amaterski proizvedenu podmornicu dizajniranu da potajice nosi više od dvije tone ilegalnog tereta, uglavnom narkotika.

Gotovo deset metara duga podmornica otkrivena je u fazi konstrukcije u Malagi prošlog mjeseca, a pronađena je u sklopu velike akcije Europola te britanske, američke, kolumbijske, nizozemske i portugalske policije.

Šef španjolske policije Rafael Perez rekao je, javlja Daily Mail, da je plovilo trebalo biti otisnuto na dalek put kako bi se spojilo s matičnim brodom gdje bi došlo do iskrcaja ili ukrcaja droge.

Dodao je kako je dizajnirano kao ledenjak, odnosno veći dio plovila bio bi pod morem dok bi samo manji dio bio vidljiv na površini.

Zahvaljujući akciji policije plovilo, izgrađeno od staklopastike i drvenih panela, te opremljeno motorom snage 200 konjskih snaga, nikada nije stavljeno u uporabu. Slična plovila namijenjena transportu droge već su bila predmet policijskih zapljena naročito u Atlantskom oceanu.

Najnovije otkriće događa se u sklopu velike policijske akcije u sklopu koje je otkrivena i tvornica kokaina u Barceloni, gdje su nedavno zaplijenjene velike količine te droge. Španjolske vlasti kažu kako su zahvalne policiji Kolumbije, SAD-a, UK-a, Nizozemske i Portugala na pomoći u razbijanju međunarodnog lanca krijumčarenja droge, piše Daily Mail.

Daily Mail podsjeća kako je Španjolska, uz luke u Belgiji i Nizozemskoj, već dugo jedna od najvažnijih ulaznih točki droge u Europu, a 2018. zapljene kokaina u toj zemlji činile su gotovo četiri posto svih zapljena kokaina na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:15