ŠIRI SE EUROPOM

Španjolska potvrdila prvi slučaj omikrona, zaraženi muškarac doputovao iz Južnoafričke Republike

U Kataloniji se proučavaju još dva moguća slučaja zaraze kod dva putnika koji su po slijetanju u Barcelonu bili pozitivni na covid-19
 Ilustracija/Adria Puig/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Španjolska je u utorak potvrdila prvi slučaj zaraze omikron koronavirusom kod 51-godišnjeg muškarca koji je iz Južnoafričke Republike doputovao preko Amsterdama u Madrid. Muškarac ima blage simptome bolesti te se nalazi u izolaciji kako ne bi proširio zarazu.

Mikrobiološka služba bolnice Gregorio Marañon u Madridu potvrdila je kod njega prisutnost varijante B.1.1.529 virusa koji predstavlja "veliki broj mutacija", a koji je prvi put identificiran u Južnoafričkoj Republici.

- Ovo je ono što znamo o tom virusu - zove se omikron i sadržava više od 30 mutacija - izvijestila je španjolska javna televizija TVE.

Putniku je u nedjelju po slijetanju u madridsku zračnu luku napravljen brzi test koji je pokazao da je pozitivan na covid-19. Zdravstvena služba sad provjerava i kontaktira osobe s kojima je možda bio u doticaju tijekom leta iz Amsterdama.

Španjolska traži negativan rezultat testa kod svih putnika koji dolaze iz Južnoafričke Republike te još šest afričkih država ocijenjenima kao područja visokoga rizika.

U Kataloniji se istovremeno proučavaju dva moguća slučaja zaraze omikron koronavirusom kod dva putnika koji su po slijetanju u zračnu luku El Prat u Barceloni bili pozitivni na covid-19. Oni su doputovali iz Južnoafričke Republike preko Njemačke.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u ponedjeljak upozorila kako je rizik od širenja svijetom ove inačice koronavirusa "visok". Znanstvenici trenutačno pokušavaju ustanoviti je li omikron otporan na cjepiva te je li još zarazniji kao što sugeriraju mutacije utvrđene u njegovu genomu. Znanstvenici su poručili kako je još uvijek prerano za odrediti rizike od zaraze tim sojem virusa.

Većina osoba u Južnoafričkoj Republici kod kojih je detektiran omikrom imaju blage simptome bolesti, no tamošnja zdravstvena služba je upozorila da se širenje pojavilo kod mlađih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 15:37