STROGE MJERE I DALJE NA SNAZI

ŠPANJOLSKA PRODULJUJE IZVANREDNO STANJE ZA DVA TJEDNA Premijer Sanchez u parlamentu: 'Ukidanje bi bilo neoprostiva pogreška'

Pedro Sanchez
 AFP

Španjolski premijer Pedro Sanchez u srijedu je osigurao dovoljan broj glasova kako bi za još dva tjedna produljio izvanredno stanje što će vladi, koja polako ublažava mjere izolacije, i dalje omogućiti kontrolu kretanja ljudi. Za produljenje izvanrednog stanja, koje počinje u nedjelju, glasalo je 178 zastupnika, 75 je bilo protiv dok je 97 bilo suzdržano.

Strogom karantenom vlada je stavila epidemiju pod kontrolu. U srijedu su zabilježena 244 smrtna slučaja, daleko manje od skoro 1000 mrtvih dnevno na početku travnja, ali su stroge mjere razorno djelovale na ekonomiju i rezultirale masovnim gubitkom radnih mjesta.

Natezanje u parlamentu oko izlaza iz karantene pokazalo je koliko je politički jaz u zemlji u kojoj su se u četiri godine četiri puta održali nacionalni izbori i gdje se vlada mora silno trsiti da dobije bilo kakvu potporu.

- Ukidanje izvanrednog stanja bi bila neoprostiva pogreška - rekao je Sanchez u parlamentu i podsjetio da je zahvaljujući vladinu dekretu o izvanrednom stanju izdvojeno više milijardi eura za pomoć tvrtkama i pojedincima koji su pogođeni karantenom.

Sanchezova tanka koalicijska vlada dobila je potporu regionalne baskijske stranke i stranke desnog centra Ciudadanos. Oporbeni konzervativci iz Narodne stranke bili su suzdržani.

- Upravo kad smo ugledali svjetlo i počeli nazirati kraj tunela, politika ne smije biti karika koja nedostaje u tom lancu - rekao je Sanchez.

Koliko su stroge mjere izolacije naštetile ekonomiji pokazuje podatak da je u prva tri mjeseca 2020. gospodarski rast potonuo za rekordnih 5,2 posto. Vlada predviđa da bi taj pad mogao ove godine dosegnuti 9,2 posto.

U proljetnoj gospodarskoj prognozi 2020. Europska komisija predviđa da će se gospodarstvo europodručja u ovoj godini smanjiti za rekordnih 7,7 posto, a sljedeće godine rasti 6,3 posto.

U EU27 očekuje se pad od 7,4 posto i dogodine rast 6,1 posto, a za Španjolsku EK predviđa pad od 9,4 posto.

Komisija je ocijenila da će upravo Španjolska biti među zemljama koje su zbog pandemije koronavirusa najviše gospodarski pogođene.

Uz Španjolsku, najveći pad gospodarstva očekuje se u Grčkoj (9,7 posto), Italiji (9,5 posto) i Hrvatskoj (9,1 posto).

Proračunski deficit će, prema prognozama, s 2,8 posto 2019. narasti na 10,1 posto.

Španjolska je s 220.325 inficiranih stanovnika zemlja s najviše oboljelih u Europi, no posljednjih tjedan dana stopa širenja zaraze pala je ispod 1 posto. U srijedu je iznosila 0,31 posto pa se vlada priprema za prelazak iz inicijalne u novu fazu labavljenja mjera koja bi stupila na snagu 11. svibnja. Dosad je preminulo 25.860 osoba.

Ona uključuje mogućnost okupljanja do deset osoba, ali i otvaranje terasa restorana i kafića. U toj fazi nalazi se samo nekoliko udaljenih Kanarskih i Balearskih otoka.

Kako bi postepeno i kontrolirano čitava zemlja prešla u tu novu fazu, Sanchez je zatražio od parlamenta novo produženje izvanrednog stanja za dodatnih petnaest dana. Vlada kroz četiri faze namjerava izvesti Španjolsku u "novu normalnu situaciju" koju očekuje krajem lipnja.

U srijedu su umrle 244 osobe od koronavirusa, što je najveći broj žrtava u posljednja četiri dana, izvijestilo je ministarstvo zdravstva. Polovica preminulih je u Madridu i Barceloni, žarištima zaraze, gdje živi 30 posto populacije Španjolske. Podatak o broju preminulih i zaraženih bit će važan vladi idući vikend kad će razmotriti mogućnost da neke od 17 autonomnih pokrajina pređu u novu fazu labavljenja mjera.

Liječnici i medicinske sestre izliječili su 126.000 pacijenata od ukupno 220.325 oboljelih. Privatne kompanije koje su kupile brze testove šalju svoje zaposlenike bez simptoma na preglede u domove zdravlja dok su nogometni klubovi nabavili vjerodostojnije PCR testove pa u srijedu počeli testirati igrače.

No zdravstveni radnici, kojih se zarazilo 44.000, još uvijek nemaju pristup tim testovima. Sindikat zdravstvenih radnika ponovno se požalio na to u srijedu. Pozvao je i stanovnike na odgovorno ponašanje kako se virus nanovo ne bi proširio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 13:43