NOVI SOJEVI

Španjolska uvodi karantenu za putnike iz Brazila i JAR-a: ‘To je apsolutno potrebno i neizbježno‘

Te osobe trebat će ostati u zatvorenom prostoru te se neće smjeti susretati s drugim osobama
 Cesar Manso/AFP

Španjolska je odlučila uvesti obaveznu karantenu za putnike iz Brazila i Južnoafričke Republike u cilju sprečavanja širenja novih varijanti koronavirusa, izjavila je u srijedu španjolska ministrica zdravstva Carolina Darias.

U Španjolskoj je dosad potvrđeno 613 slučajeva britanske varijante, šest južnoafričke te dvije brazilske.

"Uvođenje karantene za putnike iz tih zemalja je apsolutno potrebno, neizbježno i žurno", rekla je Darias nakon sastanka vlade u Madridu.

Putnici koji dolaze iz Brazila i Južnoafričke Republike, a također i oni koji preko tih zemalja slijeću u bilo koju španjolsku zračnu luku, morat će boraviti u samoizolaciji deset dana nakon ulaska u Španjolsku.

Te osobe trebat će ostati u zatvorenom prostoru te se neće smjeti susretati s drugim osobama. Slična mjera za putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva je već na snazi. Svi putnici koji iz inozemstva dolaze na španjolske aerodrome, uključujući i iz Hrvatske, moraju nakon slijetanja pokazati negativan test na koronavirus.

U Španjolskoj je protiv koronavirusa cijepljeno 1,2 milijuna stanovnika, što je 2,3 posto ukupne populacije, izvijestilo je u srijedu španjolsko ministarstvo zdravstva.

Diljem zemlje je dosad podijeljeno 3.622.165 doza cjepiva, od čega je oko 3 milijuna cjepiva proizvođača Pfizer a ostatak kompanija AstraZeneca i Moderna. U Španjolskoj je u posljednja dva tjedna dijagnosticiran koronavirus kod 350 osoba na 100.000 stanovnika.

U utorak se zarazilo 10.830 stanovnika čime je ukupni broj oboljelih od početka pandemije dosegnuo 3.107.172. Istovremeno je preminulo 337 ljudi pa je ukupni broj umrlih porastao na 66.316.

U Španjolskoj živi 47 milijuna stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:58