PIŠE INOSLAV BEŠKER

Španjolski kralj ulovljen s ljubavnicom: Zbog skandala Kraljica ne želi slaviti zlatni pir

Rastući broj afera oko kraljevske obitelji krizom teško pogođene Španjolce natjerao je da se pitaju: treba li nam uopće monarhija
 SIPA

ZAGREB - Španjolski kraljevski par neće svečano proslaviti svoj zlatni pir u ponedjeljak, a vjerojatno ni privatno. Kako je rekao glasonoša u Zarzueli, nije na programu nikakva svečanost. Ured za novinstvo je novinarima distribuirao elektronski album, s 50 fotografija za 50 godina braka: posljednja je iz prosinca, kada je Kralja (74) i Kraljicu (73) u Cortesima (Parlamentu) dočekala prava standing ovation. Ali stvari su već ranije krenule po zlu za Kralja i za monarhiju.

Spasio demokraciju

Monarhija je u Španjolskoj drevna, ali nije stabilna: dvaput ju je zamijenila Republika, a nakon druge republike uslijedila je duga diktatura. Diktator - Francisco Franco - dao je odgojiti po svojoj mjeri unuka posljednjega španjolskog kralja, don Juana Carlosa, uvjeren da će nastaviti njegovo djelo.

Kad je Franco umro, mladi Kralj je učinio sve obrnuto: odlučio je da neće vladati nego samo kraljevati, omogućio je i pomogao povratak višestranačke demokracije, a ustavne ovlasti vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga iskoristio je samo jednom: da 1981. skrši državni udar pukovnika Tejera, iza kojega je stajao Kraljev bivši vojni odgojitelj general Armada. To je ojačalo monarhiju, kao bastion demokracije, ali je nije betoniralo.

Monarhija bi morala biti i bastion tradicije, jer je don Juan Carlos de Borbón y Borbón izravni nasljednik Huga Capeta, franačkog kralja od 987., a naravno i Felipea V., unuka Louisa XIV. i prvoga burbonskog kralja Španjolske od 1700. Monarhija bi morala biti i bastion katolištva, jer su joj na čelu Katolički Kraljevi, kako glasi naslov monarha još otkako se 1492. Španjolska ujedinila faktički, a zatim i juridički. Svejedno nisu uzmanjkali ni skandali ni razvodi, što je sve javnost šutke tolerirala, ali je idila počela pucati kad se načulo da se ondje i krade.

Naime, Ińaki Urdangarín, zet kralja Juana Carlosa I., pod sudskom je istragom zbog ozbiljnih sumnji da je iskoristio položaj stečen ženidbom da bi pribavio poslove za neprofitne organizacije u kojima radi, pa ih prepustio svojim profitnim tvrtkama i zaradio na razlici u cijeni.

Potkopan ugled

Ali malo što jamči da je institucija potkopana kao prešućeni zlatni pir. Juan Carlos i grčka princeza Sofia iz danske kraljevske loze, sestra posljednjeg kralja Konstantina II., vjenčali su se 14. svibnja 1962. u Ateni, a nazočilo je 137 kraljeva odnosno kraljica, odnosno prinčeva, odnosno princeza: dovoljno za stotinjak bajki.

Na bajku je podsjećao i srebrni pir: došla su deputacije koje su poslali i španjolski Grandes (plemićki magnati), i Vlada na čelu s premijerom Gonzálezom Márquezom, i još 17 bračnih parova koji su taj dan slavili srebrni pir. Za zlatni pir samo album starih fotografija, kao da je netko kopao po tavanu monarhije pa naišao na njih.

Sve je minirala Kraljica, kako se čini. Tvrdilo se da se kralj don Juan ne zove slučajno don Juan i da je zalutao među mnoge tuđe ženske plahte. Ali se također tvrdilo da se Kraljica pravi da sve to nije istina, kao i mnoge druge kraljice, sve dok veza nije javni skandal. A nespretni Kralj, nekada vrhunski športaš, ali sada kljakav u obje operirane noge, izvrnuo se izlazeći iz džipa, polomio kuk - i pakao se otvorio.

Dogodilo se to u Bocvani, zemlji koja nije baš dobro viđena u krugovima zapadnih demokracija. Prvi minus. A Kralj je onamo otišao a da nije obavijestio Vladu.

Drugi minus. Još je otišao u lov na slonove i jednoga ubio, iako je počasni predsjednik španjolskoga WWF. Treći minus. Spiskao je na to 35.000 eura u trenu kada Španjolci stežu kaiše u krizi a nezaposlenih je više no ikada. Čertvrti minus. Povrh svega, taj glupi safari organizirala mu je njemačka plemkinja Corinna zu Sayn-Wittgenstein (46), moćna valkira za koju se već šest godina tvrdilo da je ljubavnica Juana Carlosa. I tako je sve izišlo u javnost.

Nedovoljna isprika

Kralja su se dočepali španjolski listovi. Razderali su ga, dovodeći u pitanje potrebu za monarhijom.

Bio je to crni travanj: nezaposlenost je šiknula nebu pod oblake, premijer Rajoy je pokazao da ne zna što bi, a utjehu su uskratili i Real i Barcelona, ispavši iz evropske kompeticije, pa ništa više nije vremešnog Kralja moglo spasiti od izljevâ narodnog gnjeva.

Don Juan Carlos je stisnuo zube i ispričao se. Ukupno je u to investirao 11 riječi: “Žao mi je, neće se ponoviti!” (ostalo su u španjolskome bili članovi). Mali korak za čovjeka, ali veliki za monarhiju: on je prvi španjolski monarh koji se ispričao ikome i za što.

Teško da će to biti dosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 20:41