ZAHTIJEVAJU ISTRAGU

Španjolski novinari traže od UN-a da zaustavi namjerne i sustavne napade na medije u Palestini

Više od 30 novinara je napadnuto ili uhićeno, a novinarima je isključen internet, priopćio je FAPE
 MAHMUD HAMS/AFP

Španjolska federacija novinarskih udruga (FAPE), krovna organizacija novinara u Španjolskoj, zatražila je u srijedu od Vijeća sigurnosti UN-a da poduzme "hitne mjere" protiv Izraela zbog "namjernog i sustavnog" napada na novinare na području Palestinske samouprave.

"Više od 30 novinara je napadnuto ili uhićeno, a novinarima je isključen internet", priopćio je FAPE, dodavši da je Međunarodna udruga novinara već pisala izraelskim vlastima i glavnom tajniku UN-a.

U srijedu je u Pojasu Gaze ubijen novinar palestinskog radija Al Aksa prilikom bombardiranja njegove kuće.

Međunarodna organizacija novinara Reporteri bez granica (RSF) zatražila je pak od Međunarodnog kaznenog suda da se izjasni je li bombaški napad izraelske vojske na zgradu u Pojasu Gaze gdje su se nalazile redakcije medija bio ratni zločin.

"Izraelske zračne snage su prethodnih dana uništile zgrade s 23 lokalna i međunarodna medija. Od tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda Fatou Bensoude zatražili smo da istraži te napade", priopćio je španjolski ogranak Reportera bez granica kojeg vodi Alfonso Armada, bivši ratni izvjestitelj iz nekadašnje Jugoslavije tijekom rata 90-ih godina.

U subotu je izraelska vojska srušila zgradu u kojoj su se nalazile redakcije američke novinske agencije Associated Press (AP) i katarske televizijske postaje Al-Jazeera. Napad je opravdala navodnim postojanjem instalacija "vojnog informacijskog servisa" Hamasa, palestinskog pokreta koji je na vlasti u Pojasu Gaze.

"Namjerno gađanje medija može biti ratni zločin", izjavio je Christophe Deloire, glavni tajnik Reportera bez granica.

"Namjernim uništavanjem, izraelska vojska nanosi neprihvatljivu materijalnu štetu medijima, no što je još bitnije sprečava medijsko izvještavanje o sukobu koji direktno utječe na civile. Od tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda smo zatražili da kaže je li to ratni zločin", dodao je.

Prvo bombardiranje palestinskih medija otpočelo je nakon što je Hamas ispalio rakete na Izrael.

Na internetskoj stranici Reportera bez granica stoji da je u noći na 12. svibnja izraelska vojska napala toranj Jawhara gdje su smještene redakcije 14 medija iz Gaze, među kojima novine Palestine Daily News i arapska televizija Al-Araby.

Izraelska vojska je u četvrtak 13. svibnja uništila i toranj Al Shorouk zajedno sa sedam medijskih redakcija koje su se u njemu nalazile, poput radijske i televizijske grupacije Al Aksa. Izraelska vojska je tad priopćila kako je cilj napada "Hamasovo skladište oružje skriveno u civilnim zgradama", dodaje RSF.

U prvim danima sukoba ozlijeđeno je 15 palestinskih novinara u Jeruzalemu kad ih se pokušalo spriječiti da snimaju intervenciju protiv palestinskih prosvjednika u istočnom Jeruzalemu, izvijestili su Reporteri bez granica.

"Palestinski novinari već su imali poteškoća u radu zbog uvjeta koje su nametnule izraelske vlasti", rekla je Sabrina Bennoui, voditeljica ureda Reportera bez granica na Bliskom istoku.

"Tražimo od izraelskih vlasti da odustanu od nesrazmjerne sile protiv palestinskih izvjestitelja, koje ne smiju tretirati kao stranu u sukobu", dodala je.

Izrael se nalazi na 86. mjestu ljestvice slobode medija u svijetu među 180 zemalja, podatak je Reportera bez granica.

U srijedu je pred zgradom Europske komisije u Bruxellesu održan prosvjed na kojem su okupljeni nosili palestinske zastave i poruke "Spasite djecu Palestine", tražeći zaustavljanje krvoprolića u kojem je ubijeno 213 Palestinaca od čega oko 70 djece. S druge strane u Izraelu je ubijeno 12 osoba.

Prosvjed u srcu EU-a održan je dan nakon sastanka ministara vanjskih poslova 27 zemalja EU-a gdje je hrvatski ministar Gordan Grlić Radman javnim priopćenjem stao na stranu Izraela ustvrdivši da ta zemlja "ima pravo na obranu".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je u srijedu da će nastaviti s ofenzivom koliko bude potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:16