PRISLUŠKIVANJE

Španjolski obavještajci priznali da su špijunirali mobitele zagovornika neovisnosti Katalonije

Izvori nisu rekli tko je i kad bio praćen putem Pegasusa, programa kojim se neprimjetno zaraze mobiteli ciljanih osoba

Carles Puigdemont 

 Gianni BIDDAU/AFP

Španjolska obavještajna služba CNI priznala je da je koristila program Pegasus u nekom trenutku kako bi istraživala vođe pokreta za neovisnost Katalonije, ali na individualnoj razini i uz odobrenje suca, izvijestile su u utorak španjolske novine El País pozivajući se na neimenovane izvore bliske CNI-u.

Izvori nisu rekli tko je i kad bio praćen putem Pegasusa, programa koji je izrađen u Izraelu kojim se neprimjetno zaraze mobiteli ciljanih osoba.

Časopis The New Yorker objavio je prošli tjedan reportažu o korištenju Pegasusa istaknuvši da ga koriste i demokratske zemlje EU-a, kako bi, među ostalim, špijunirale novinare i aktiviste.

Pozivajući se na Citizen Lab, istraživački centar Sveučilišta u Torontu, časopis je naveo da je Španjolska putem Pegasusa špijunirala mobitele zagovornika neovisnosti Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku zemlje.

Izvori bliski CNI-u, na koje se poziva El País, smatraju nevjerodostojnim izvještaj Citizen Laba prema kojemu je navodno 63 katalonskih zagovornika neovisnosti bilo prisluškivano.

Tvrde da mnoge osobe na toj listi "nikad" nije pratio CNI. Izvještaj nazivaju politički motiviranim jer je jedan od autora katalonski inženjer telekomunikacija Elies Campo, navodno pobornik neovisnosti.

CNI je nadležan za "sprečavanje i izbjegavanje bilo kakve prijetnje teritorijalnoj cjelovitosti Španjolske" i dobio je odobrenje Vrhovnog suda u Madridu za kupnju Pegasusa. Taj program Španjolska je platila oko 6 milijuna eura, piše El País.

Izvori bliski CNI-u nisu rekli jesu li katalonski premijeri Pere Aragones, Quim Torra, Carles Puigdemont i Artur Mas bili pod nadzorom, kao što su izvijestili proteklih dana mediji u Španjolskoj.

Katalonska vlada predvođena Carlesom Puigdemontom je u listopadu 2017. jednostrano proglasila neovisnost Katalonije od Španjolske. Madrid je tad preuzeo direktnu kontrolu nad tom autonomnom pokrajinom sa 7,5 milijuna ljudi zbog čega se Puigdemont sklonio u Belgiju, a dio njegovih suradnika osuđen je na zatvorske kazne

Katalonska vlada je zatražila očitovanje od španjolske vlade premijera Pedra Sáncheza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:00