BORBA ZA SAMOSTALNOST

Španjolski parlament zaustavio referendum Katalonije, Škoti će glasovati o neovisnosti 2014.!

 AP

MADRID - Španjolski parlament je u utorak glasovao da se zaustavi održavanje katalonskog refrenduma o neovisnosti, izvijestile su agencije u srijedu rano ujutro. Prijedlog da se referendum dopusti iznijela je u donjem domu parlamenta katalonska stranka ERC no na glasovanju su ga odbacili vladajući konzervativci (PP), koji imaju apsolutnu većinu, oporbeni socijalisti iz PSOE-a i manja stranka UPyD.

Teško zadužena sjeveroistočna španjolska regija koja ostavaruje petinu španjolske gospodarske proizvodnje krajem rujna je, prkoseći Madridu, glasovala za održavanje referendum a.

Katalonija je regionalne izbore sazvala za 25. studeni nakon što je prijedlog katalonskog čelnika Artur Masa za stvaranje odvojenih katalonskih poreznih vlasti odlučno odbio premijer Mariano Rajoy rekavši da bi one bile protivne španjolskom ustavu.

Mas je potom rekao da će tražiti referenduma o neovisnosti Katalonije i uznemirio već nervozna međunarodna tržišta zabrinuta da prezadužena Španjolska ne može nadzirati svoje financije, uvelike zbog njenih prerastrošnih regija.

Tijekom duboke recesije u Kataloniji jača želja za neovisnošću te više od polovice Katalonaca kaže da želi zasebnu državu.

Između 30 i 40 posto Škota podupire neovisnost

LONDON - Škotska će 2014. glasovati o neovisnosti što bi moglo rezultirati razbijanjem Britanije, rekao je u utorak britanski ministar. Objava je okončala mjesece pat pozicije između westminsterske vlade u Londonu i škotske uprave u Edinburghu.

"Dogodit će se to da će Westminster prenijeti ovlasti na Škotski parlament da održi referendum s jednim pitanjem o tome treba li Škotska biti u ili izvan Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je ministar Škotskog ureda David Mundell Sky Newsu. "Predviđamo da će to dogoditi na jesen 2014.", dodao je.

Škotska si otvara put za referendum o neovisnosti: Slijedi li raspad Velike Britanije?

Mandellove riječi ukazuju da su obje strane prihvatile kompromis oko vremena i formata referenduma. Britanski premijer David Cameron, koji želi održati Britaniju netaknutom, podržava održavanje glasovanja što je prije moguće o tome treba li okončati 300-godišnju uniju Škotske s Engleskom s jednostavnim "da" ili "ne" pitanjem.

Alex Salmond, čelnik škotske nacionalističke vlade, tražio je da se u referendum uključi i treća mogućnost, a to je prepuštanje dodatnih ovlasti Škotskom parlamentu. Predlagao je da se glasovanje odgodi do 2014., 700-te obljetnice bitke kod Bannockburna, čuvene pobjede Škota nad Englezima, dajući tako kampanji za neovisnot više vremena da uvjeri birače da podrže razdvajanje.

Ankete pokazuju da između 30 i 40 posto Škota trenutno podupiru neovisnost. Škotska vlada je sada nadležna za sva ona područja koja nisu izrijekom rezervirana za vladu u Londonu. Na nju je prenesen nadzor nad zdravstvom, obrazovanjem, pravosuđem i policijom, poljoprivredom, gospodarskim razvitkom i transportom.

Cameron tvrdi kako bi Škotima kao i cijeloj Britaniji bilo gore ukoliko bi glasovali za neovisnost budući da velika većina financijskih sredstava za Škotsku dolazi od 30 milijardi funti dotacija vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Salmond, međutim, govori kako bi neovisna Škotska polagala pravo na lavovski dio prihoda od nafte iz Sjevernog mora.Škotsko glasovanje za neovisnost potkopalo bi temelje moderne Velike Britanije koja se sastoji od Engleske, Škotske i Walesa. Sjeverna Irska i Velika Britanija tvore Ujedinjeno Kraljevstvo. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:42