SASTANAK S VUČIĆEM

Španjolski premijer: ‘Pomoći ćemo Srbiji da uđe u EU. A kad je riječ o Kosovu, podržavamo Srbiju‘

Španjolska ne prizanje neovisnost Kosova i sama suočena s nastojanjima za samostalnosti svoje pokrajine Katalonije

Pedro Sánchez

 JAVIER SORIANO/AFP

Španjolska podupire pristupanje Srbije Europskoj uniji, a u pogledu Kosova vjeruje u potrebu poštivanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, rekao je u petak u Beogradu španjolski premijer Pedro Sánchez.

Srbija u Španjolskoj ima prijatelja koji će joj pomoći da postane dio Europske unije, izjavio je Sanchez poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Socijalist Sanchez je u Beogradu počeo balkansku turneju i prvi je premijer Španjolske koji će posjetiti Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, gdje je od 1997. do 1999. bio šef ureda visokog predstavnika UN-a, sunarodnjaka Carlosa Westendorpa.

Podržavamo proces proširenja EU-a, jer je Zapadni Balkan dio Europe i treba postati dio naše zajednice. Nemojte sumnjati da će Španjolska davati podršku vašem članstvu u Uniji, izjavio je Sachez na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem.

Istaknuo je da Srbiju i Španjolsku povezuje "potreba da se poštiva međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet".

"Mi podržavamo Srbiju kad je riječ o Kosovu. Španjolska je bila i bit će uvijek uz Srbiju u obrani tih principa", rekao je Sanchez.

Španjolska je jedna od pet članica EU-a koja ne prizanje neovisnost Kosova i sama suočena s nastojanjima za samostalnosti svoje pokrajine Katalonije.

Madrid od 30. lipnja 2023. preuzima šestomjesečno predsjedanje EU-om, a prema Sanchezovu uredu on turneje zatražiti od zemalja zapadnog Balkana da provedu reforme koje traži Bruxelles.

Sanchez će poslije dvodnevnoj posjeta Srbiji otputovati u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:22