USRED SKANDALA

Španjolski premijer Sánchez danas objavljuje hoće li dati ostavku na svoju dužnost

Desničari su optužili njegovu suprugu za korupciju, no kasnije su priznali da su se vodili medijskim napisima koji su možda lažni

Pedro Sanchez

 Pierre-philippe Marcou/Afp

Španjolski premijer Pedro Sánchez u ponedjeljak će objaviti namjerava li podnijeti ostavku zbog optužbi za korupciju protiv njegove supruge Begoñe Gómez, javlja agencija dpa.

Njegov ured priopćio je jutros da će odluku objaviti u podne, prenosi Reuters.

image

Begona Gomez i Pedro Sanchez

Javier Soriano/Afp

Sánchez je u srijedu neočekivano objavio da razmišlja o odlasku. Tada je otkazao sve planirane sastanke i rekao da će svoju odluku objaviti u ponedjeljak.

Sánchez, socijalist koji je preuzeo dužnost 2018., napisao je na X-u da mora razmisliti o tome hoće li ostati na dužnosti s obzirom na neutemeljene optužbe protiv njegove supruge.

Rekao je da treba odlučiti "isplati li se" ostati na dužnosti unatoč "blatnoj jami" koju desnica i krajnja desnica prave od politike, "hoću li i dalje biti na čelu vlade ili bih trebao odstupiti".

image

Prosvjed podrška za premijera Sancheza

Oscar Del Pozo/Afp

Optužbe protiv Gómez, koja ne obnaša javnu dužnost, iznijela je desničarska organizacija Manos Limpias (Čiste ruke). Optužila ju je za trgovinu utjecajem i poslovnu korupciju. Manos Limpias je kasnije priznao da su se optužbe temeljile na medijskim izvješćima koja bi mogla biti lažna.

Ured javnog tužitelja u Madridu prošlog je tjedna također zatražio da se obustavi preliminarna istraga protiv Gómez.

Prema ustavu, ako Sánchez podnese ostavku, kralj Felipe VI. morat će se konzultirati s čelnicima političkih stranaka prije nego što predloži nasljednika parlamentu.

image

Prosvjed podrška za premijera Sancheza

Oscar Del Pozo/Afp

Sánchez bi također mogao ostati na dužnosti i ići na izglasavanje povjerenja u parlamentu ili objaviti prijevremene izbore.

Više od 10.000 ljudi prosvjedovalo je u subotu u Madridu, pozivajući ga da ostane na dužnosti. Oko 5000 izašlo je u nedjelju navečer na ulice španjolske prijestolnice s transparentima na kojima su ga pozvali da ne podnese ostavku. Također su optužili desničare da pribjegavaju "ucjenama" i "lažnim vijestima".

image

Prosvjed podrška za premijera Sancheza

Oscar Del Pozo/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:28