NEMIRI U KATALONIJI

ŠPANJOLSKI PREMIJER U BARCELONI POSJETIO OZLIJEĐENE POLICAJCE Prosvjednici ga dočekali zvižducima i povicima 'sloboda političkim zatvorenicima'

Pedro Sanchez
 Jon Nazca / REUTERS

Španjolski premijer Pedro Sánchez doputovao je u ponedjeljak iz Madrida u Barcelonu kako bi posjetio policajce ozlijeđene tijekom sedmodnevnih prosvjeda protiv osuđujućih presuda katalonskim zagovornicima nezavisnosti.

Ulazeći u zgradu španjolske nacionalne policije u Barceloni više desetaka prosvjednika zviždalo mu je i vikalo „sloboda političkim zatvorenicima“. Na ulazu u zgradu se nalaze cvijeće i španjolske zastave koje su tijekom vikenda donijeli zagovornici cjelovite Španjolske. Premijer je zatim otišao u dvije bolnice gdje se nalaze ozlijeđeni policajci.

Tijekom prosvjeda je ozlijeđeno 288 policajaca a privedene 194 osobe, rekao je u nedjelju španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska. U nedjelju navečer opet se okupilo više tisuća prosvjednika u katalonskim gradovima, no nije bilo izgreda.

Ovo je Sánchezov prvi posjet Kataloniji, autonomnoj pokrajini na sjeveroistoku Španjolske, nakon što je prije tjedan dana Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih čelnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godina. Oni su u listopadu 2017. organizirali referendum o nezavisnosti pa posljedično proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela u stvarnosti. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabrane obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Sánchez, kojeg 10. studenog očekuju parlamentarni izbori u Španjolskoj, tijekom vikenda je odbio dva poziva na pregovore katalonskog predsjednika vlade Quima Torre. Na te pregovore je pozvala i Ada Colau, gradonačelnica Barcelone.

Sánchez je u objavljenom pismu naveo kako je Torra “okrenuo leđa” snagama sigurnosti, i katalonskoj policiji i španjolskoj nacionalnoj. Istaknuo je kako bi Torra kao predsjednik regionalne vlade trebao štititi javnu sigurnost te osiguravati suživot i harmoniju između zagovornika nezavisnosti i onih koji podržavaju cjelovitu Španjolsku.

„Njegovo ponašanje se prošlih dana odvijalo upravo u suprotnom pravcu“, naglasio je Sánchez.

Torra je tijekom vikenda poručio kako je uvijek osuđivao nasilje, kako je pokret za nezavisnost uvijek bio miroljubiv, kritiziravši Sáncheza za odbijanje dijaloga. Njihove pozicije su oprečne te nije izgledno da bi se približile niti tijekom eventualnog sastanka.

Torra je u petak rekao kako će u nadolazećim tjednima braniti ideju organiziranja novog referenduma preko kojeg bi mogla biti uspostavljena republika Katalonija do kraja njegovog mandata u prosincu 2021. godine. Napominje kako su mu Katalonci dali mandat za to kada su na izborima u prosincu 2017. najviše glasova dali trima katalonskim strankama koje u parlamentu u Barceloni drže 70 od 135 mjesta.

Sánchez je pak istaknuo prošli tjedan kako španjolski ustav ne dopušta referendum u Kataloniji te da se može razgovarati samo unutar zakonskog okvira. Odbija i ideju amnestije za osuđene katalonske dužnosnike te kaže da oni moraju odslužiti zatvorske kazne zbog kršenja zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:27