PRESUŠILE ZALIHE

SPAS ZA STANOVNIKE Prvi vlak s 50 vagona vode doputovao u ugroženi indijski grad Chennai

 
 REUTERS

Prvi vlak s vagonima vode u petak je došao u indijski grad Chennai, industrijsko središte s 4,5 milijuna stanovnika koje već mjesecima pati od nestašice vode.

Vlak s 50 vagona dopremio je 2,5 milijuna litara vode u grad na jugoistoku Indije, a očekuje se kako će isti vlakovi pristizati i idućih dana, prugama koje su oslobođene za njihovo kretanje, rekli su iz željeznice.

Vlak je za pet sati prešao 217 kilometara puta između Jolarpettaija i Chennaija. Voda je napunjena kod brane Mettur, jedne od najvećih u Indiji.

Rezervoari koji su dosad osiguravali zalihe vode za Chennai ovoga su ljeta presušili.

A woman carries her son in a bucket after collecting water from a municipal water tanker on the outskirts of Chennai, India, July 4, 2019. REUTERS/P. Ravikumar     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Chennai je smanjio vodu iz vodovoda za 40 posto, dok je svakoga dana cisternama osiguravao ograničene zalihe vode.

Zbog nestašice vode zatvorene su neke škole, a nekoliko je kompanija zamolilo svoje zaposlenike da rade od doma. Hoteli racionirano daju vodu gostima.

Brojni stanovnici grada čekaju satima u redovima kako bi napunili vodu s vladinih cisterna.

Vlada Tamil Nadua, čija je prijestolina Chennai, pokušava za stanovnike osigurati minimum od 525 litara vode po danu, javlja NDTV.

Residents fill their empty containers with water from a municipal tap in Chennai, India, June 28, 2019. REUTERS/P. Ravikumar
REUTERS

U ovoj regiji monsunske kiše padaju isključivo tijekom razdoblja između listopada i prosinca te se ne očekuje da će se situacija poboljšati do tad. Opskrba vode vlakovima trebala bi stabilizirati situaciju do spomenutog razdoblja.

Chennai je jedan od 21 indijskih gradova za koje je vladin "think tank" Niti Ayog predvidio da će ostati bez vode do 2021.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:04