IDENTIFICIRAN KOSTUR

Spasilac iz Pompeja ipak nije bio običan vojnik: Arheolozi nakon 40 godina došli do novog zaključka

Vjeruje se da je kostur br. 26 pripadao čovjeku u dobi između 40 i 45 godina i dobrog zdravlja, kojeg je sila erupcije bacila na tlo
Ostaci u Herculaneumu; ilustracija
 Nicolas De Corte/Alamy/Alamy/Profimedia

Talijanski arheolozi vjeruju da su identificirali tijelo spasioca ubijenog u erupciji Vezuva prije gotovo 2000 godina, piše BBC.

Kostur, za kojeg se prvotno mislilo da je običan vojnik, bio je među 300-tinjak pronađenih skeletona u Herculaneumu 1980-ih godina.

Sada se smatra da je možda bio viši časnik u spasilačkoj misiji koju je pokrenuo povjesničar i pomorski zapovjednik Plinije Stariji. Herculaneum i obližnji grad Pompeji bili su zahvaćeni erupcijom.

Zgrade i tijela bili su zarobljeni u protoku rastopljene lave, blata i plina koji je padao na Herculaneum 79. godine brzinom od najmanje 80 km/h. Posmrtni ostaci pronađeni su licem prema dolje u pijesku na mjestu sjeverno od Pompeja prije otprilike 40 godina.

Vjeruje se da je kostur br. 26 pripadao čovjeku u dobi između 40 i 45 godina dobrog zdravlja, kojeg je sila erupcije bacila na tlo. U blizini je pronađen čamac i sada se smatra da je 300 drugih kostura pronađenih na plaži pripadalo ljudima koji su bili blizu spašavanja.

Francesco Sirano, direktor arheološkog nalazišta u Herculaneumu, rekao je da predmeti otkriveni uz kostur br. 26 sugeriraju da je možda igrao važniju ulogu nego što se prvotno mislilo.

'Možda je bio časnik flote koji je sudjelovao u spasilačkoj misiji koju je pokrenuo Plinije Stariji kako bi pomogao ljudima u gradovima i vilama smještenim na ovom dijelu Napuljskog zaljeva', rekao je Sirano novinskoj agenciji Ansa.

Uz muškarca je pronađeno dvanaest srebrnih i dva zlatna denarija - što je ekvivalent mjesečne plaće za članove elitne pretorijanske garde, prema Siranovim riječima.

Njegov bogato ukrašen pojas od zlata i srebra i mač s drškom od bjelokosti ukazuju na to da nije bio običan vojnik, dok je u njegovoj torbi bio alat koji je vjerojatno koristio 'faber navalis' - jedan od mornaričkih inženjera garde specijaliziran za stolariju.

Plinije Stariji bio je rimski pomorski zapovjednik smješten u luci Misenum, malo dalje od Herculaneuma. Bio je poznat po pisanju o prirodoslovlju. Njegovu smrt, tijekom erupcije Vezuva, zabilježio je njegov nećak Plinije Mlađi u dva pisma napisana povjesničaru Tacitu.

'Pepeo koji je već padao postajao je sve topliji i gušći kako su se brodovi približavali obali. Ubrzo su ga slijedili komadići stijena i pocrnjelo, izgorjelo kamenje pougljeno vatrom... Moj ujak na trenutak se pitao da li da se okrene natrag, kako ga je savjetovao kapetan, ali umjesto toga odlučio je nastaviti.'

Očekuje se da će se iskapanja na tom mjestu nastaviti tijekom sljedećih tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:39