VAPAJ IZ SKLONIŠTA

Spasio je Bidena 2008. u Afganistanu, a ovaj ga je zaboravio: ‘Predsjedniče, izvucite mi obitelj...‘

Bijela kuća naknadno mu je, preko glasnogovornice, poručila da će ga izvući
Fotografija događaja iz 2008.; tumač iz priče nije na njoj
 State Department

Aktualni američki predsjednik Joe Biden je, kao senator, u veljači 2008. godine doživio nezgodu u zabačenom dijelu Afganistana. Naime, helikopter koji je prevozio njega, Johna Kerryja (tada demokratskog zastupnika iz Massachusettsa) te Chucka Hagela (republikanskog senatora iz Nebraske) bio je prinuđen na prisilno slijetanje usred velike snježne oluje.

Tada je glavni lik priče koju prenosi Wall Street Journal, zvan Mohammed, bio pozvan kako bi sudjelovao u spašavanju američkih senatora. On je u tom trenutku radio kao tumač za slavnu 82. zračno-desantnu diviziju koja je bila smještena u obližnjoj zračnoj luci Bagram.

Biden, Kerry i Hagel prošli su neozlijeđeni u incidentu te su kasnije postali ključni članovi Obamina kabineta - Kerry je postao državni tajnik, a Hagel ministar obrane. Biden je, podsjetimo, u dva Obamina mandata bio na dužnosti potpredsjednika.

Mohammed je danas 36-godišnjak koji je zatražio posebnu imigrantsku vizu (SIV) uslijed zapadnjačkih evakuacija iz Afganistana koje su nekidan završile. Međutim, tvrtka preko koje je bio zaposlen izgubila je neke dokumente usred kaosa koji se odvijao u Afganistanu posljednjih tjedana usred talibanskog osvajanja vlasti.

Ovih dana je Wall Street Journal prenio njegove vapaje usmjerene predsjedniku:

- Pozdrav gospodine predsjedniče: Spasite mene i moju obitelj. Nemojte me zaboraviti ovdje.

- Njegova bezuvjetna služba našim vojnicima i vojnikinjama je vrsta službe za koju bih htio da su je mnogi američki vojnici prikazali, napisao je o Mohammedu potpukovnik Andrew Till.

Shawn O'Brien, vojni veteran koji je te godine radio s Mohammedom, napisao je:

- Ako morate pomoći nekom Afganistancu, odaberite njega.

Ništa od ovoga nije mu pomoglo da se dokopa zračne luke Hamid Karzai sredinom kolovoza. Navodno, kako piše WSJ, američke trupe su mu rekle da on može ići, ali da njegova žena i djeca ne mogu.

- Ne mogu ostaviti svoju obitelj. Bojim se - rekao je nakon što je zadnji američki zrakoplov napustio Kabul.

Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće, bila je suočena s tim pitanjem novinarke na press konferenciji.

- Hvala vam za vašu ulogu koju ste imali u spašavanju ljudi - rekla je Psaki te je dodala kako će ga izvući u 'diplomatskoj fazi' te kako je predanost Bidenove administracije trajna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:30