NEVJEROJATNA PRIČA

Spasioci pronašli migrantski par u Mediteranu, s dna oceana izvukli ruksak s vjenčanim prstenjem

Uključila se i organizacija Liječnici bez granica koja je utvrdila da rukskak pripada nedavno vjenčanom paru
Ilustracija
 Nicolas Economou/nurphoto Via Afp

Spasitelji su 9. studenog na Mediteranu zatekli crveni ruskak, te još nešto ostataka broda kako plutaju morem uz brodsku krhotinu koja je tu bila već danima.

Ruksaci iz kojih je curilo gorivo, prekriveni morskim puževima, sadržavali su dva vjenčana prstena na kojima su bila ugravirana dva imena, Ahmed i Doudou.

- Kada smo ih otvorili vjerovali smo da je to dokaz još jedne ljubavne priče koja je završila na dnu oceana. Na žalost, često to vidimo, u mnogim slučajevima ruksaci i torbe plutaju morem te nisu ništa više nego simbol još jednog imigrantskog putovanja koje je krenulo u Libiji, a završilo u tragediji - rekao je za Guardian Riccardo Gatti, predsjednik NGO organizacije Open Arms u Italiji.

Ipak, organizacija je pokrenula postupak kako bi se utvrdilo tko su vlasnici prstenova. Na društvenim mrežama objavili su fotografije i dostupne podatke, zamolivši one koji išta znaju da im pošalju informacije.

Pristup je upalio! Riccardo Gatti kaže kako je bio vrlo uzbuđen kada je članak o prstenovima izišao u uglednoj talijanskoj La Repubblici. Uključila se i organizacija Liječnici bez granica koja je utvrdila da rukskak pripada nedavno vjenčanom paru alžirskom Ahmedu (25) i Doudou (20).

Posljednje informacije govore kako je par zadnji puta viđen na recepciji u centru na Lampedusi, tijekom 21. listopada, kada je zabilježena smrt petero osoba.

Oporavak od traume

- Prstenovi su bili u ruksaku jer su bili potrgani i par je htio popraviti ih kada dođu u Europu - otkrio je Ahmed. Dodao je kako su vrlo sretni što s uspjeli preživjeti put do Europe, ali i kako žale za prijateljima koji nisu preživjeli put... Nitko od njih nije imao toliku sreću da spasi osobne predmete.

Kako su ispričali spasiteljima, Libiju su napustili zajedno s još dvadeset izbjeglica na melnom drvenom brodu. Nakon 48 sati plovidbe ostali su bez goriva, te je njihov brod nastavio plutati prepušten moru, a vremenski uvjet bili su sve gori.

Oko 60 kilometara od Lampeduse pogodio ih je veliki val, kazala je znanstvenica Ester Russo.

- Petnaest ljudi spašeno je od strane sicilijanskih ribara. Petero je umrlo, uključujući dvogodišnju djevojčicu, a njezina majka bila je u stanju šoka. Za nju je vrijeme stalo kada više nije mogla vidjeti svoje dijete. Na istom oputpvanju devetogodišnja djevojčica izgubila je svoju majku i sada se nalazi sama u Italiji - rekla je Russo za Guardian.

Ahmed Al Rousan kaže kako se Doudou pokušava oporaviti od traume uzrokovane putovanjem,

- U šoku je. Vidjela je kako je pet njezinih suputnika umrlo pred njenim očima, među kojima je bilo i dijete - kazao je.

Ruksak u kojem su i prstenovi i dalje se nalazi u posjedu Open Amrs broda na obalama Sicilije. Članovi posade kazali su kako je riječ o vrlo emotivnoj situaciji, te će učiniti sve da se vrijedne uspomene što prije vrate preživjelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:19