NOVI ZELAND: ŽIVI ZAKOPANI U RUDNIKU

Spasiti ćemo naše rudare isto kao i nedavno u Čileu

Prije eksplozije nestalo je struje, što je onesposobilo ventilaciju
 AP

PIKE RIVER - U snažnoj eksploziji plina koja se dogodila u najvećem novozelandskom ugljenokopu Pike River na Južnom otoku 27 rudara ostalo je zatrpano ispod zemlje, javili su novozelandski mediji.

Snažna eksplozija

Spasioci u prvi mah nisu uspjeli uspostaviti kontakt sa zatrpanim rudarima, no vjeruje se da su živi. Petorica su se sama uspjela dočepati površine i nisu teže ozlijeđeni.

U akciji spašavanja njihovih kolega spasioci će se morati boriti s vremenom jer se ne zna je li u eksploziji oštećen sustav ventilacije. Ne zna se na kojoj se dubini dogodila eksplozija, no bila je prilično snažna.

- Vjerujemo da ima preživjelih, no situacija zasad ne izgleda dobro. Ipak, nadamo se. Pogledajte samo Čile - izjavio je gradonačelnik okruga Grey Tony Kikshoom podsjećajući na rudare koji su spašeni nakon 69 dana u rudniku u Čileu.

Obitelj i prijatelji

Rudnik ugljena Pike River nalazi se na Južnom otoku Novog Zelanda, 50-ak kilometara od grada Greymoutha. Na mjestu nesreće, koja se dogodila oko 15.30 po lokalnom vremenu, okupili su se obitelji i prijatelji radnika. Vjeruje se da će biti potrebno nekoliko dana prije nego što rudnik bude siguran za ulazak spasilaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 17:07