ODBIJENICA VATIKANU

SPC PAPU FRANJU NE SMATRA DOBRODOŠLIM U SRBIJU SVE DOK SE NE POKLONI ŽRTVAMA JASENOVCA Kako je propala ideja o njegovom posjetu susjednoj državi

Papa Franjo (lijevo), patrijarh Irinej (desno)
 REUTERS/CROPIX

Papa Franjo kao poglavar Rimokatoličke crkve i dalje nije dobrodošao u Srbiju, otvoreno je poručio Irinej, patrijrh Srpske pravoslavne crkve. „Svojevremeno sam rekao što imam i ostajem pri tome", rekao je Irinej za izdanje "Blica" od utorka.

Tako je iz SPC-a upućena još jedna odbijenica prema Vatikanu i to svega dva dana nakon što je Beograd posjetio Pietro Parolin, državni tajnik Svete stolice i najbliži papin suradnik, koji se sastao sa svim tamošnjim najvažnijim političarima, predsjednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i Ivicom Dačićem, šefom diplomacije. Oni su podržali dolazak Franje, ali patrijarh Irinej je kazao da o tome nije bilo govora. "O tome nijednu riječ nismo razmijenili. Ni sa jedne ni sa druge strane. Bilo je govora o drugim stvarima, ali o tome ne", kazao je patrijarh Irinej.

Međutim, poglavar SPC-a je podsjetio kako je početkom ove godine rekao da nije vrijeme za dolazak pape Franje "zbog svega što se desilo u prošlosti i ogromnog broja prognanika iz Hrvatske te je veliki dio naroda protiv toga". Kao razlog za nedolazak pape u Srbiju u SPC-u drže da bi se papa najprije trebao pokloniti žrtvama Jasenovca, pa tek onda doći u Beograd. „Ono što je prepreka tom cilju je naša tragična povijest i odnos s Hrvatima", naznačio je još 2016. Irinej koga smatra kamenom smutnje u odnosima SPC-a i Vatikana.

Nedavno je i na svibanjskom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC-a, žestoko kritizirana Katolička crkva u Hrvatskoj. U službenim zaključcima, navedeno je da su odnosi s Rimokatoličkom crkvom, crkvama reformacije i ekumenskim organizacijama korektni i konstruktivni, „što ne važi za odnose s Hrvatskom biskupskom konferencijom, u kojoj, pored dobronamjernih biskupa koji djeluju u duhu Drugog vatikanskog sabora, postoji i dobar broj biskupa neprikrivene proustaške orijentacije i ustašoidne retorike“.

Za Hrvatsku je puno zanimljiviji dio Irinejeve opaske, kako se s kardinalom Parolinom razgovaralo „o drugim stvarima“. Ta „druga stvar“ po svemu sudeći je pitanje proglašenja svetim Alojzija Stepinca što je prvorazredno pitanje u odnosima između SPC-a i Crkve u Hrvatskoj. Treba podsjetiti da je prilikom posjeta Zagrebu, kardinal Parolin odbio precizirati kada bi Stepinac mogao biti proglašen svetim, ali je izjavio da je „kardinal Stepinac bio branitelj istine, a to je posvjedočio ne samo svojim riječima i naukom, već je za to položio i vlastiti život. Stoga nam je drago ustvrditi da je njegova svetost već potvrđena procesom beatifikacije. Vjernici katolici u Hrvatskoj Stepinca mogu častiti kao blaženika i zazivati ga kao prijatelja Božjega te ga promatrati kao uzora i svjedoka u našem vremenu koja su drugačija od onih u kojima se on morao suočiti s trima totalitarizmima“.

Na beogradskom susretu s Parolinom sudjelovali su i apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Luciano Suriani, zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije te nekoliko nižerangiranih crkvenih uglednika. Ovdje je posebno važna prisutnost Porfirija, koji dolazi iz Hrvatske, a bio je jedini mitropolit na sastanku. Zato je Parolinov dolazak u Srbiju izazvao velik interes u crkvenim, ali i političkim krugovima u Hrvatskoj jer se pretpostavlja da se govorilo i o Stepincu. „Sigurno se govorilo i o tome, ali sumnjam da je došlo do približavanja. Ni naša ni srpska strana neće odstupiti od svojih stavova“, kratko je komentirao državni dužnosnik.

Skoro identičan odgovor dobili smo i na Kaptolu. Poznati zagrebački svećenik izjavio je kako se na spomenutom sastanku moralo razgovarati o Stepincu jer Parolin provodi službenu vatikansku politiku, no, kako je ironično dodao „čini se da zvijezde nisu naklonjene dogovoru“:

„Još je Ivan Pavao II izrazio želju posjetiti Srbiju, a zatim i Moskvu, što sada pokušava i Franjo. A put prema Istoku vodi preko Hrvatske i odatle pokušaj da se postigne kompromis oko Stepinca, ali u SPC-u traže da papa najprije ode u Jasenovac, što je za nas nezamislivo. Tako da unatoč dobrim željama, od svega neće biti ništa“.

Pokušali smo doći do mitropolita Porfirija, međutim, nije odgovorio na naše pozive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:52