PORFIRIJE OBJAVIO

SPC priznaje autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve Ohridske arhiepiskopije

Vijest je objavio patrijarh SPC-a Porfirije na zajedničkoj liturgiji pomirenja u skopskom hramu Svetog Klimenta Ohridskog

Liturgija u Skoplju 

 Robert Atanasovski/Afp

Važna vijest došla je ovih dana iz Skoplja i Beograda, i to pozitivna. Srpska pravoslavna crkva priznaje autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve Ohridske arhiepiskopije, objavio je patrijarh SPC-a Porfirije na zajedničkoj liturgiji pomirenja u skopskom hramu Svetog Klimenta Ohridskog. Osim toga, Porfirije je najavio da će, nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen službeni akt i o tome obaviještene sve ostale pravoslavne crkve.

"Sada, braćo i sestre, kada smo došli ovdje, donosimo vam još jednu radost. Sveti arhijerejski sinod SPC-a jednoglasno je odgovorio na zahtjev MPC-OA i Sabor naše crkve blagoslovio je, odobrio, prihvatio i priznao njenu autokefalnost", rekao je patrijarh SPC-a, rođen kao Prvoslav Perić, koji je od 2014. pa do veljače 2021. bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije. Kada je njegov prethodnik Irinej Gavrilović preminuo od koronavirusa, Sveti arhijerejski sabor SPC-a izabrao je Porfirija.

A pod njegovim je vodstvom Sabor SPC-a 16. svibnja, tjedan dana nakon odluke Vaseljenske patrijaršije, odobrio kanonsko jedinstvo SPC-a s Makedonskom pravoslavnom crkvom - Ohridskom arhiepiskopijom. Nakon toga, prošli tjedan, u Beogradu je održana zajednička liturgija pomirenja dvije crkve.

"Ovo je dan kada smo čuli dugoočekivanu vijest", rekao je arhiepiskop MPC-OA Stefan koji je zahvalio poglavaru Srpske pravoslavne crkve i vaseljenskom patrijarhu Bartolomeju.

Tako završava spor koji traje više od pedeset godina, a rješenje je pokazalo da unutar SPC-a počinje jačati struja realista. Jer, još prije nekoliko godina ovakva je odluka bila nezamisliva ili kako je 2018. za dnevni list Politika izjavio utjecajni vladika bački Irinej, nekadašnji Porfirijev mentor, da bi "autokefalnost Makedonske crkve bila bi velika greška".

Ohridska arhiepiskopija postala je autokefalna 1019. godine, a izgubila je samostalnost 1767. kada je podvrgnuta Carigradskoj patrijaršiji. Nakon balkanskih i Prvoga svjetskog rata došla je pod nadležnost Srpske pravoslavne crkve, a na osnovi tomosa koji je (za 2,000.000 zlatnih franaka) 1920. izdala Vaseljenska patrijaršija. Kada je završio Drugi svjetski rat, nova vlast poticala je emancipiranje makedonske nacije, ali i nacionalne Crkve. To je nailazilo na otpor SPC-a, a sukob je kulminirao 1967. kada je na 200. godišnjicu ukidanja autokefalnosti Ohridska arhiepiskopija proglasila autokefalnost. Srpska pravoslavna crkva to nikada nije priznala i taj je raskol trajao do prije nekoliko dana.

Veliku ulogu odigrao je Bartolomej koji se prije nekoliko godina ponudio za posrednika u rješavanju spora između SPC-a i MPC-a. Napokon, pod njegovim vodstvom, Sveti sinod Ekumenske (Carigradske) patrijaršije priopćio je 9. svibnja da je priznao Makedonsku pravoslavnu crkvu, njezinu hijerarhiju i vjernike te uspostavio euharistijsko zajedništvo s njom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2023 14:56