OPERACIJA NA KOSOVU

Specijalci na ulicama, okružili bivši dom navodnog vođe Srba, zaplijenili mu Mercedese!

Neformalni lider Srba s Kosova povezan je s nedavnim krvoprolićem. Vrlo je moćan i utjecajan i u Srbiji

Milan Radoičić

 Screenshot

Kosovska policija u petak ujutro započela je svoju operaciju u Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Kako piše portal Radio Kontakt Plus, policija se u Kosovskoj Mitrovici s najmanje pet oklopnih vozila i dugim cijevima pozicionirala ispred stambenog objekta u kojem je živio potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, a u kojem se nalazi i restoran Grey. Istoimeni hotel s identičnim logom, koji se dovodio u vezu sa Zvonkom Veselinovićem, postoji i na Kopaoniku, no prema javno dostupnim podacima, vlasnica restorana u Kosovskoj Mitrovici je Ema Radoičić.

Kosovski specijalci iz restorana su odnijeli dvije papirnate vrećice, a iz dvorišta dva luksuzna Mercedesa, objavio je N1. Dotična ulica, koja inače vodi prema dječjem vrtiću i osnovnoj školi, bila je blokirana za promet, ali ne i za pješake, a na njezinu ulazu stajala su dva specijalca.

Pretres je izveden i u kotlovnici te praonici rublja u mitrovičkom Kliničkom bolničkom centru. Ravnatelj KBC-a, Zlatan Elek, rekao je kako su kosovske antiterorističke jedinice i specijalne jedinice ROSU s dugim cijevima, uz prisustvo policajaca Euleksa, u ranim jutarnjim satima izvršile upad u tu zdravstvenu ustanovu i da su po završetku pretresa dostavili izvještaj na albanskom jeziku u kome se navodi da nisu pronašli - ništa, prenosi Kosovo Online.

Elek tvrdi kako su pri nasilnom upadu razbijena vrata kotlovnice i praonice rublja, a oduzet im je i sustav za videonadzor.

- U to vrijeme radnici dolaze na posao, svi su bili vidno uznemireni, kao i učenici srednje Medicinske škole koji kod nas obavljaju praksu. Sve to s prozora bolesničkih soba promatrali su i pacijenti koji se nalaze na internom odjelu - izjavio je Elek.

- Osim ovoga, mi smo pod stalnom represijom od strane Kurtijevog režima, sanitetska vozila zaustavljaju se i pretresaju. Do danas smo imali oko 178 zaustavljanja, a nije pronađen nijedan komad oružja i ništa drugo osim pacijenata koji se prevoze do zdravstvenih ustanova u centralnoj Srbiji. Ovo su napravili bez ikakvog objašnjenja, bez najave, mi smo bili maksimalno konstruktivni i spremni za suradnju - rekao je Elek.

- U tijeku je policijska operacija u vezi s posljednjim događajem u Banjskoj, no zasad nema uhićenih - rekao je Veton Eljšani iz policije. Akcija se provodi u koordinaciji s EULEX-om i KFOR-om na pet lokacija u tri općine na sjeveru Kosova.

- Policijsku operaciju vode relevantne jedinice Policije Kosova, uz prisustvo Tužitelja (STRK) na licu mjesta. Ovom prilikom obavještavamo građane kako nema razloga za brigu - priopćili su.

Kosovska policija nešto poslije osam sati povukla se ispred Radoičićeve zgrade, gdje je zaplijenila dva automobila marke Mercedes i jedan quad.

Podsjetimo, Milan Radoičić je neformalni lider Srba s Kosova i povezan je s incidentom kod manastira Banjska gdje su ubijeni jedan kosovski policajac i trojica napadača.

Kontroverznog biznismena i političara, koji se dovodi u vezu s brojnim malverzacijama i to preko više tvrtki čiji je vlasnik ili suvlasnik, kosovske vlasti sumnjiče da je povezan i s likvidacijom umjerenog srpskog političara s Kosova, Olivera Ivanovića. Zbog veza s organiziranim kriminalom našao se pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije.

‘Ovo je nastavak torture koju Srbi na Kosovu doživljavaju već mjesecima‘

"Nasilni upad u KBC Kosovska Mitrovica samo je nastavak višemjesečne torture koju Srbi koji žive na Kosovu preživljavaju i doživljavaju", rekao je Dragiša Milović, zamjenik ravnatelja te zdravstvene ustanove i bivši gradonačelnik općine Zvečan.

On je istaknuo kako upad u KBC Kosovska Mitrovica predstavlja pokušaj da se, kao što se radi i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, "zdravstvo poveže s navodnim nečasnim radnjama".

"Pokušavaju SPC umiješati u nečasne radnje, a sad se krenulo i na zdravstvo. KBC je jedina multietnička bolnica u gradskoj sredini gdje se liječe i ostali pacijenti - oni koji nisu Albanci, Romi, svi. Mi smo otvoreni za sve", izjavio je Milović i podsjetio kako su prije nekoliko dana primili i pripadnike KFOR-a te odgovorili na sva pitanja koja su ih zanimala, prenosi Kosovo Online.

"Tražili su i da obiđu bolnicu, bili su na internom i kirurškom odjelu, pokazali smo i zalihe lijekova, sve je to za njih bilo nebitno. Sve što smo pričali, da nam prijeti humanitarna katastrofa i da ne dobivamo lijekove, to ih ne zanima. Više je naglasak na tome da se uspješan rad ovog zdravstvenog centra zaprlja i uprlja i kaže da su i zdravstveni radnici, kao što se pokušava s SPC-om, nešto što se treba optužiti i za što treba reći da nije dobro", požalio se.

Milović ističe da će svi zaposleni u KBC-u nastaviti raditi svoj posao.

"Radnici su na posao došli uplašeni, žene su bile u suzama. I liječnicima je teško nekome spašavati život dok gledaju duge cijevi. Vremena jesu teška, ali iskreno se nadam da ćemo i ovo prebroditi, živimo na svojoj zemlji, nismo ništa tuđe uzeli", zaključio je Milović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:54