NASTAVAK REFORMI

'SPECIJALNO POVJERENSTVO ZA VATIKANSKU BANKU ODGOVARAT ĆE IZRAVNO MENI' Papa Franjo želi imati na oku instituciju koja raspolaže sa 7 milijardi eura

 AFP

VATIKAN - Papa je odlučio osnovati specijalno povjerenstvo za skupljanje informacija o aktivnostima Zavoda za religijska djela (IOR) sporne banke Vatikana , objavila je Sveta Stolica u srijedu.

To peteročlano papinsko povjerenstvo će se obraćati izravno Papi kako bi mu omogućilo bolje poznavanje pravnih stajališta i aktivnosti IOR-a, precizira Vatikan i naglašava da je to u sklopu reforme vatikanskih institucija.

Papa je dao posebnu važnost radu tog povjerenstva dokumetom koji je vlastoručno potpisao 24. lipnja.

Povjerenstvo koje će skupljati informacije o razvoju Zavoda i predstaviti njegove zaključke Svetom Ocu, precizira Vatikan počet će raditi ovih dana.

Članovi povjerenstva su talijanski kardinal Raffaele Farina, bivši dužnosnik tajnih arhiva Vatikana je predsjednik povjerenstva, francuski kardinal Jean-louis Tauran je član, monsignor Juan Igancio Arrieta Ochoa de Chinchetru, španjolski stručnjak vatikanskih zakona je koordinator, monsignor Peter Bryan Wells je imenovan tajnikom, te američka profesorica Mary Ann Gledon, stručnjakinja prava na Harvardu je članica.

IOR vodi 19.0000 računa koji pripadaju katoličkom svećenstvu ili oko 7 milijardi eura.

Vatikanskoj banci se predbacuje nedostatak financijske transparentnosti i ona je bila predmetom više skandala, od kojih je najteži bio 1982. kada je u aferu o pranju novca bila upletena i ilegalna masonska loža, CIA i mafija.

Nijemac E rnst von Freyberg, odvjetnik i član Malteškog reda, imenovan je nekoliko dana nakon ostavke bivšeg pape Benedikta XVI. za čelnika Zavoda za religijska djela (IOR), na položaj koji je bio prazan od svibnja prošle godine kada je smijenjen Ettore Gotti Tedeschi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:13