OPTUŽEN ZA KORUPCIJU

SPEKTAKULARNO SUĐENJE KINESKOM SANADERU 'Moja žena je luda, okrenuli su je protiv mene'

This picture taken on August 22, 2013 and released by the Jinan Intermediate People's Court's Weibo account shows former Chinese political star Bo Xilai (C) standing on trial in the Intermediate People's Court in Jinan, east China's Shandong province. Bo Xilai went on trial for bribery, embezzlement and abuse of power on August 22, a court said, in the country's highest-profile prosecution for decades. CHINA OUT AFP PHOTO / JINAN INTERMEDIATE PEOPLE'S COURT ----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / JINAN INTERMEDIATE PEOPLE'S COURT " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 AFP

Na drugom danu suđenja bivšem komunističkom dužnosniku Bo Xilaiju koji je optužen za korupciju, primanje mita i zloporabu vlasti, nekadašnji kineski moćnik odbacio je svjedočenje svoje žene koje ga kompromitira, nazivajući je neuračunljivom.

Sud je danas odgledao video svjedočenje Gu Kailai, koja trenutačno služi zatvorsku kaznu za ubojstvo britanskog biznismena Neila Heywooda. U njemu Gu navodi kako je Haywood postao prijetnjom za njezinog sina Bo Guagua i zato ga je morala ubiti. Tako je ponovila ono što je rekla na suđenju na kojem je osuđena za ubojstvo koje je priznala. Gu je također sudu ispričala da je u više navrata dobivala poklone od Xu Minga, kineskog biznismena koji je, tvrdi optužba, dao mito Bo Xilaiju.

Bo je na svjedočenje svoje supruge reagirao prozivajući je "mentalno nestabilnom", te tvrdnjama kako je tužiteljstvo iskoristilo njezino stanje i okrenulo je protiv njega. Njegova je žena, rekao je, poludjela i laže cijelo vrijeme.

U fokus procesa protiv Bo Xilaija došla je vila u Francuskoj vrijedna 3,5 milijuna dolara. Ona je, tvrdi tužiteljstvo, bila svojedobno plaćena novcem Xu Minga koji ju je poklonio Bou u zamjenu za političke usluge njegovom biznisu. Upravo zbog te vile, tvrdi tužiteljstvo, izbio je sukob između Bo Xilaija i Heywooda koji je završio smrću Britanca.

Stranim novinarima zabranjen je pristup na suđenju u gradu Jinanu, ali sud je napravio presedan i na svom mini-blogu objavio materijale sa suđenja poput transkripata i video svjedočenja Gu Kailai. Suđenje se nastavlja sutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:51