PREDSJEDNIK JAR-A

Špijuni ga optužili za krađu, na ranču mu je u jastucima nađeno 4 mil. $, a ostavku ne podnosi: ‘Zarada od bivola...‘

Istražno povjerenstvo u kojemu je skupina pravnih stručnjaka zaključilo je da mora odgovarati za taj slučaj

Cyril Ramaphosa

 Justin Tallis/Afp/Profimedia/Justin Tallis/afp/profimedia

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa neće podnijeti ostavku unatoč skandalu oko novca s njegove farme, rekao je glasnogovornik predsjedničkog, a prenio BBC. U središtu spora su tvrdnje da je držao velike svote gotovine nejasnog porijekla na svom imanju, a zatim prikrio krađu tog novca.

Istražno povjerenstvo u kojemu je skupina pravnih stručnjaka zaključilo je da predsjednik mora odgovarati za taj slučaj. U nedjelju i ponedjeljak najviša tijela Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) trebala bi se sastati kako bi odlučila o sljedećim koracima stranke.

Glasnogovornik predsjednika Ramaphose rekao je da će se on boriti i dalje, te da će umjesto povlačenja tražiti drugi mandat kao čelnik stranke Afričkog nacionalnog kongresa.

"Predsjednik Ramaphosa ne podnosi ostavku na temelju netočnog izvješća, niti se povlači u stranu", rekao je Vincent Magwenya.

"U dugoročnom je interesu naše ustavne demokracije, daleko izvan predsjedničkog mandata Ramaphose, da se tako očito manjkavo izvješće ospori", dodao je.

Skandal je izbio u lipnju, kada je bivši šef južnoafričke špijunske službe Arthur Fraser podnio prijavu policiji optužujući predsjednika za skrivanje krađe 4 milijuna dolara u gotovini s njegove farme divljači Phala Phala 2020. godine. Novac je, prema pisanju medija, bio skriven u jastucima kauča.

Južnoafrički predsjednik tvrdio je da se ne radi o četiri milijuna nego o pola milijuna i da je novac zaradio prodajom 20 bivola sudanskom kupcu. Kako tom kupcu istražno povjerenstvo nije ušlo u trag, a bivoli su još uvijek na farmi i nije ih nitko preuzeo, pojavile su se sumnje u istinitost tvrdnji predsjednika države o poslovnoj transakciji. Mediji prenose i da je predsjednik organizirao otmicu lopova te ih potkupio kako bi šutjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 12:11