BEZ IKAKVOG TEMELJA

ŠPIJUNIRAJU NAS PREKO WEB-KAMERA Gledaju vas čak i za vrijeme cyber seksa, a snimke arhiviraju

Veliki brat ne samo da prati s kim i kada komuniciramo putem interneta nego znaju i kako izgledamo – barem kada je riječ o milijunima korisnika Yahooa! Naime, britanska agencija za nadzor telekomunikacija izvlačila je i spremala snimke s webcama milijuna korisnika Yahooa bez ikakva temelja odnosno sumnji, objavio je Guardian. U spornoj arhivi završavaju tako i seksi snimke korisnika!

Dokumenti Vladine uprave za telekomunikacije (GCHQ) datirani između 2008. i 2010. godine nedvosmisleno spominju program nadzora kodnog imena Optički živac koji prikuplja fotografije izvučene iz video chatova – po jednu svakih pet sekundi chata – putem Yahooa. Ove snimke GCHQ sprema bez obzira na to jesu li korisnici osumljičeni ili pod nadzorom.

U šest mjeseci tijekom 2008. Agencija je prikupila fotografije čak 1,8 milijuna korisnika iz cijeloga svijeta.

Britanski list Guardian navodi kako su u Yahoou pobjesnili kada su ih iz tog britanskog dnevnog lista tražili za komentar tvrdeći kako nisu ranije znali da ovaj program postoji.Yahoo, navodi Guardian optužujue državne aghencije, britanski GCHQ i američku Agenciju za nacionalnu sigurnost (NSA) 'za cijelu novu razinu kršenja privatnosti korisnika'.

Prema dokumentima do kojih je došao Guardian (a riječ je o još jednom nalazu koje im je predao američki zviždač Edward Snowden) čini se kako se GCHQ mučio s time kako onemogućiti svoje zaposlenike da vide i veliku količinu seksualno eksplicitnih fotografija koje je Optički živac izvukao s webcama. No, u dokumentima, primjećuje ironično Guardian, ne vidi se da se u agenciji povela ikakva rasprava o tome krše li privatnost vadeći uopće snimke iz video shatova. Nisu pokušavali spriječiti spremanje ovakvih fotografija, ali su kao kompromisnu mjeru prestali spremati snimke na kojima računalni program ne prepoznaje ljudsko lice.

Ova golema arhiva zamišljena je kao pomoć u identifikaciji osumljičenika uz pomoć računalnih metoda prepoznavanja, no analitičari upozoravaju kako su ove tehnologije još uvijek vrlo nesigurne i moogu rezultirati praćenjem potpuno nevinih osoba.

Državna agencija nije htjela komentirati otkriće Guardiana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 23:57