VUČIĆ TRAŽI ISTRAGU

ŠPIJUNSKA AFERA TRESE SRBIJU Objavljena snimka na kojoj ruski obavještajac navodno vrbuje srpskog agenta: 'Ovo može biti problem za nas'

 
Aleksandar Vučić
 VIA REUTERS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od Vojnosigurnosne agencije da istraži moguću špijunsku aferu, u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Razgovarala sam s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, on je zatražio od vojnosigurnosne agencije da slučaj ispita. Još nemamo sve podatke, ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas, rekla je Brnabić za Blic.

Naime, na društvenoj mreži YouTube 17. studenoga objavljena je snimka na kojoj navodno pripadnik Ruske vojne obaveštajne službe (GRU) daje mito 'srpskom agentu – visoko pozicioniranom dužnosniku', otkrila je jučer Radio Slobodna Evropa.

Na video snimci može se vidjeti susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih dvojice. Navodni ruski obaveštajac daje plastičnu vrećicu “srpskom agentu”, koji tu vrećicu ostavlja u parkiranom automobilu. Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju. Kada muškarac, označen u opisu videa kao “srpski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu vrećicu koju je dobio, u njoj pronalazi kuvertu sa novcem.

Autentičnost videa, kao ni to kada je video snimka nastala, Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogla utvrditi.

Prema ranijem pisanju Radija Slobodna Evropa, ruski diplomat i pripadnik Vojne obaveštajne službe za koga se veruje da je Georgij Kleban snimljen je kako daje novac jednom navodno visokopozicioniranom dužnosniku Srbije, koji je njegova obavještajna veza u Srbiji.

Jutros je iz Predsjedništva Srbije za sutra najavljen sastanak predsjednika Vučića sa ruskim veleposlanikom Aleksandrom Bocan-Harčenkom, ali nije poznato ima li taj susret veze sa ovim slučajem i na čiju inicijativu dolazi do njega.

Ugledni istraživački novinar Hristo Grozev na svom Twitter profilu istaknuo je činjenice koje na neki način potvrđuju navode medija.

- Ono što znamo dosad je da je Kleban oficir GR-aU, da je snimljen kako razmjenjuje vrećicu s nekim u Beogradu i da je iznenada napustio položaj pomoćnog atašea ruske ambasade u Beogradu između lipnja i kolovoza ove godine".

Nadovezao se u sljedećem tvitu da je nepoznato tko je druga osoba na snimci i da li su vrećice sadržavale novac. "Ne znamo ni tko je autor snimke", dodao je.

Grozev navodi da je u pitanju Georgij Kleban (Georgy Viktorovich Kleban), kao i da je njegov identitet utvrdio putem aplikacije za uspoređivanje lica “Microsoft Azure”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:33