LJUBLJENO DIJETE

Špijunske službe iz Seula: Kim je definitivno odlučio tko će ga naslijediti na čelu države!

Dok sjevernokorejska vojska ispaljuje granate u smjeru naseljenih južnokorejskih otoka, vođa zemlje s njom obilazi vojne tvornice

Agencija KCNA objavila je 5. siječnja 2024. godine fotografiju Kim Jong-una i njegove kćeri Kim ju-ae prilikom obilaska vojne tvornice na nenavedenoj lokaciju u Sjevernoj Koreji.

 Str/Afp

Kći sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una smatra se njegovom nasljednicom na čelu te izolirane azijske zemlje. Južnokorejske obavještajne službe objavile su da šef dinastije u Pjongjangu svoju kći Kim Ju-ae priprema za buduću šeficu države. Vjeruje se da djevojčica ima tek 10 godina, a uspije li Kim u naumu, ona će biti četvrta vladarice zemlje iz iste dinastije.

Mladi je vođa potomkinju prvi put predstavio javnosti u studenom 2022. godine, kada su zajedno obišli vojni poligon s krstarećim raketama. Kim je, naime, poznat po tome da često "zvecka oružjem" ispaljujući rakete dugog dometa u smjeru svih susjeda osim Kine.

Strani promatrači upozoravaju da njegov režim već godinama nastoji napraviti nuklearnu bombu koja može dosegnuti SAD. Vjeruje se da Kim ima materijala za bombu, ali je pitanje kada će sjevernokorejski inženjeri uspjeti proizvesti stabilnu raketu koja smrtonosni teret može dovesti do željene destinacije. Međutim, južnokorejska prijestolnica Seul na dometu je konvencionalnih topova zbog čega tamošnje vlasti sa zabrinutošću prate sve Kimove poteze.

image

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un obilazi tvornici za proizvodnju oružja u Sjevernoj Koreji. Nepoznato mjesto i datum snimke.

Str/Afp

Sjeverna Koreja u petak je u sklopu vojnih vježbi ispalila više od 200 topničkih granata u more blizu morske granice s Južnom Korejom. Stanovnici dvaju južnokorejskih otoka dobili su naredbu da potraže sklonište jer je situacija procijenjena kao "neodređena". Ispaljivanje raketa nije neuobičajeno za Sjevernu Koreju.

Međutim, trenutak u kojem se sada događa osjetljiv je jer su dvije Koreje, nakon faze poboljšavanja odnosa, odlučile raskinuti sporazum o vojnom približavanju. Kim Jong-un javno je u međuvremenu objavio da odustaje od pomirenja i ujedinjenja dviju Koreja. Njegova kći otada često prati oca na službenim događajima, očigledno se pripremajući za svoju buduću ulogu.

Kim ju-ae sjevernokorejski mediji nazivaju "poštovanom kćeri" i "ljubljenim djetetom" svog vođe. Često objavljuju fotografije nje i oca, s prikazima njihove bliskosti, nerijetko s prijetećim raketama u pozadini slike.

Bez obzira na sve, do procesa predaje vlasti u Sjevernoj Koreji vjerojatno će se još dugo čekati. Kim ima 40-ak godina, nije poznato da ga muče bilo kakvi zdravstveni problemi, a ima i još najmanje jedno dijete. Osim toga, da bi naslijedila oca Kim ju-ae mora imati političko iskustvo na nekom od državnih položaja. A za to će zbog godina ipak morati počekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:15