OBAVJEŠTAJNA AFERA

Špijunski megaskandal uzdrmao Dansku: Uhitili dugogodišnjeg šefa tajnih službi, on teške optužbe naziva ‘suludima‘

On je samo jedan od četvero bivših ili sadašnjih zaposlenika dviju danskih obavještajnih agencija koji su uhićeni u prosincu
 Henning Bagger/AFP

Bivši šef danske vojne obavještajne službe, Lars Findsen (57), uhićen je zbog sumnje da je odavao visoko povjerljive informacije, javlja Bloomberg.

Findsen je suspendiran nakon što je na čelu tajne službe bio od 2015. do 2020. godine. On je samo jedan od četvero bivših ili sadašnjih zaposlenika dviju danskih obavještajnih agencija koji su uhićeni u prosincu.

U ponedjeljak je Okružni sud u Kopenhagenu skinuo medijsku zabranu identificiranja Findsena kao jednog od osumnjičenih, i to na njegov vlastiti zahtjev.

Iz pritvora, gdje se nalazi već mjesec dana, porekao je sve optužbe, nazivajući ih 'suludima'.

Detalje o navodnom curenju visoko povjerljivih informacija danske vlasti još uvijek nisu otkrile, no skandal se tiče vojne obavještajne službem (FE) - koja je odgovorna za obranu Danske od vanjskih prijetnji - kao i Danske sigurnosne i obavještajne službe (PET) na čijem je čelu bio Findsen od 2002. do 2007. godine.

S posljednje pozicije je odstupio u kolovozu 2020. nakon što je optužen za ilegalno špijuniranje danskih građana i dijeljenje informacija sa stranim silama, moguće i s američkom Nacionalnom sigurnosnom agencijom. Međutim, po tom pitanju komisija je nedavno odbacila sve optužbe.

Ukoliko bude optužen za odavanje povjerljivih informacija, Findsena čeka zatvorska kazna u trajanju do 12 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:07