DEBAKL U ENGLESKOJ

Spiskali 32 milijarde dolara na sustav testiranja i praćenja zaraženih koronom: ‘Nažalost, nije nam pomogao‘

Sustav je do sada stajao 32 milijarde američkih dolara, a nije ostvario cilj izbjegavanja serije nacionalnih zatvaranja
 Ben Birchall/Pa Images/Profimedia

Engleski sustav za testiranje i praćenje kontakata zaraženih koronavirusom vrijedan 32 milijardi američkih dolara nema značajan utjecaj na pandemiju i nije ispunio glavne ciljeve unatoč "nezamislivoj" cijeni, upozorio je u srijedu britanski parlamentarni odbor.

"Unatoč nezamislivim resursima uloženim u taj projekt, testiranje i praćenje ne daju mjerljivu razliku kad je riječ o napredovanju pandemije", kazala je Meg Hillier, predsjednica Odbora za javne financije i zastupnica oporbene Laburističke stranke.

"Obećanje kojim se opravdalo taj golemi trošak, izbjegavanje drugog zatvaranja, prekršeno je, dva puta".

Sustav je do sada stajao 32 milijarde američkih dolara, a nije ostvario cilj izbjegavanja serije nacionalnih zatvaranja.

Za sustav je za dvije godine predviđeno 51,4 milijardi američkih dolara, što uključuje testiranje ljudi sa simptomima i redovito testiranje u školama, domovima za starije i nemoćne i na nekim radnim mjestima.

Johnson je u obraćanju zastupnicima kazao da je sustav zaslužan za planirano otvaranje do ljeta.

Dido Harding, koji vodi taj sustav, istaknuo je da je redovito testiranje "ključan alat za zaustavljanje transmisije" virusa i da je praćenje kontakata imalo "realan utjecaj na prekidanje lanaca transmisije", potvrdivši više od 9,1 milijuna slučajeva zaraze i kontakata.

Znanstvenici savjetnici prošle su godine također zaključili da sustav nije značajno smanjio širenje virusa.

Engleska je uvela drugo zatvaranje prošle jeseni.

Sustav se jako kritizira jer se oslanja na visoko plaćene konzultante.

Parlamentarni odbor utvrdio je da ih je početkom veljače bilo oko 2500 iz tvrtki kao što je Deloitte, a bili su plaćeni oko 1100 funti na dan, a neki i više od 6500 funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:47