U 21. STOLJEĆU

SPOLNA SEGREGACIJA KOJA NIKOME NE SMETA Italija ima posljednju plažu u Europi na kojoj se muškarci i žene kupaju odvojeno: 'Zid nas čini slobodnijima'

 
 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Plaža El Pedocin u Trstu, stara 114 godina, svojevrsna je institucija koja se predstavlja kao posljednja plaža u Europi na kojoj se muškarci i žene kupaju odvojeno, ali, čini se, to rade na zadovoljstvo oba spola.

U Trstu, gradu uz samu granicu s bivšom Jugoslavijom, okončanjem Hladnoga rata i proširenjem Europske unije, mnoge su višedesetljetne barijere između Istoka i Zapada pale, no na jednu od njih ova luka na jadranskom sjeveroistoku i dalje je ponosna - naime, riječ je o bijelom zidu koji dijeli muškarce i žene na plaži Bagno Alla Lanterna, koji je čini jedinstvenom po tome što je to posljednja europska plaža na kojoj se odvojeno kupaju različiti spolovi.

- Možda zvuči paradoksalno, no zid nas čini slobodnijima, a ne manje slobodnima - komentira Sabrina Pecchiari, učiteljica u osnovnoj školi i redovita korisnica plaže.

Plaža, lokalnom stanovništvu poznata kao El Pedocin, osnovana je 1903., u vrijeme dok je Trst bio pod austrougarskom vladavinom. Ostala je institucija tijekom turbulentne povijesti grada u 20. stoljeću, uključujući tu i dva desetljeća fašističke vladavine gradom te angloameričku okupaciju od 1947. do 1954. godine.

Muškarci i žene na njoj su prvo bili odvojeni ogradom, a kasnije je ona zamijenjena zidom. Ograda između spolova pala je samo jednom, 1959., kada je pomaknuta kako bi žene dobile više mjesta za sebe u odnosu na muškarce.

- Žene vole ovo mjesto jer im omogućuje privatnost - kaže Micol Brusaferro, novinarka koja je napisala dvije knjige o legendarnoj plaži.

- Bez ijednog muškarca u blizini, pokoji kilogram viška ili ne baš savršene noge ne predstavljaju problem - navodi.

U zemlji koja u mnogočemu njeguje šovinistički odnos prema ženama, gdje je vanjski izgled vrlo važan, a žena je cijelo vrijeme pod pritiskom propitivanja o tome kako izgleda, El Pedocin osigurava bijeg od društvene more: na njoj i 80-godišnjakinje mogu hodati u toplesu ili nositi bikini, ako to žele, ističe Brusaffero.

Muškarci pak, s druge strane, cijene El Pedocin "jer im daje trenutke slobode od njihovih dosadnih žena", kaže Gianmarco, koji se ne želi predstaviti punim imenom, dok njegov otac Elio klima glavom u znak slaganja s njim.

Plaža je otvorena cijelu godinu, a tijekom ljeta dnevno privuče oko 3000 ljudi. Nalazi se u blizini centra grada, a i cijena ulaznice je samo jedan euro.

Njezin naziv Pedocin dolazi od imena školjki koje su nekada tu obitavale - na Jadranu se lokalno nazivaju pedoče, a riječ je o dagnjama.

Podjela plaže na ženski i muški dio ukida se samo jednom u godini, kada se održava ljetna zabava, ispunjena pićem i plesom. O tome svjedoči i dokumentarni film snimljen o El Pedocinu, koji je debitirao na filmskom festivalu u Cannesu 2016. te postigao izniman uspjeh u lokalnim kinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 23:08