SKANDALOZNO

Spomenik neprocjenjive vrijednosti pronađen na odlagalištu u Srbiji. Nakon 24 sata je ukraden

Spomenik težak dvije tone svjedoči o antičkoj povijesti Beograda. ‘Odgovarat će oni koji su se svjesno bavili kriminalnim aktivnostima‘
Rimski spomenik, Vinča
 Narodni muzej

Rimski spomenik neprocjenjive vrijednosti star gotovo 19 stoljeća pronađen je kod Vinče u Srbiji i ukraden za nešto više od 24 sata. Kako saznaje i piše Blic, lopove nije omela niti težina spomenika od skoro pola tone.

Radi se o epigrafskom, dakle kamenom spomeniku s uklesanim tekstom na latinskom jeziku. Takvi spomenici su prava rijetkost u svijetu arheologije pa je tako i njegova vrijednost izuzetno visoka. Pretpostavlja se da bi cijena jednog ovakvog spomenika na aukcijama bila i preko stotinu tisuća eura.

Spomenik koji je pronađen bio je jedinstven jer je osim natpisa na latinskom sadržavao i otiske stopala, pa je samim time vrijednost ovakvog nalaza neprocjenjiva. Stručnjak iz Nacionalnog muzeja u Beogradu ustanovio je da je spomenik pripadao čovjeku iz viteškog staleža. Tijekom službe u vojsci rukovodio je različitim vojnim odredima, sudjelovao je u ratu s Dačanima i Parćanima te je primo nekoliko odličja za svoje vojničke sposobnosti. Spomenik je vrijedan doprinos antičkoj povijesti Srbije jer svjedoči o prisustvu visokog rimskog dužnosnika i ratnim zbivanjima na području Singidunuma, tj. antičkog Beograda.

Ali, svi ti podaci su bili nebitni za kradljivca. Kako ''Blic'' doznaje, spomenik je pronašao radnik tijekom iskopavanja i radova na odlagalištu Vinča u petak, 17. srpnja. Iste večeri je uprava odlagališta obavijestila Nacionalni muzej i već iduće jutro je stigao vještak muzeja. Spomenik od mramora potiče iz 2. stoljeća, s jedne strane nalaze se dvije noge u sandalama, a s druge strane natpis na latinskom u 15 redova koji je sadržavao biografiju ovog rimskog dužnosnika, rekao je tada vještak. Dogovoreno je da će se spomenik preuzeti u ponedjeljak na siguran način zbog svoje veličine i težine. Međutim, on je misteriozno ''nestao'' u subotu između 17 sati i nedjelje u 8. sati.

Protiv nepoznatog počinitelja je odmah pokrenuta kaznena prijava, a istražni postupak policije je u tijeku.

- Spomenik je dobro i vlasništvo Republike Srbije – napominju iz Nacionalnog muzeja koji naglašava da ako spomenik ne bude vraćen bit će stavljen u Interpolovu bazu ukradenih arheoloških predmeta. Nacionalni muzej pozvao je građane da ako slučajno vide spomenik, o tome obavijeste muzej ili policiju te neće za to odgovarati. Ali odgovarat će oni koji su se svjesno bavili kriminalnim radnjama.

- Osobe koje su vođene osobnim dohotkom od prodaje ovog i mnogih drugih arheoloških nalaza, kao i svi posrednici u tim poslovima, svjesno se bave kriminalnim aktivnostima, bez obzira na javni i opći interes – poručio je Nacionalni muzej.

Dok se ne pronađe, ''nestali'' spomenik bit će dio stručne literature jer ga je vještak stigao fotografirati prije incidenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:29