PUTIN U PROBLEMIMA

Spomenuo je rat i promijenio sve, cijeli Kremlj šuška o pismu iz Pekinga: ‘Želimo točan datum!‘

Na tiskovnoj konferenciji u četvrtak sam Putin upotrijebio je riječ "rat" rekavši da se nada da će ga što prije okončati

Joe Biden/ Vladimir Putin/ Xi Jinping

 /Afp/profimedia/afp/afp

Kineski lider Xi Jinping zahtijevao je pismeno obrazloženje od ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojem će se detaljno opisati kako i kada će okončati rat s Ukrajinom. Ruskog despota navodno je njegov kineski kolega pitao točne datume kada namjerava okončati krvavi sukob, zaprijetivši da će prekinuti komunikaciju ako ne dobije odgovor, tvrdi britanski Daily Mail, koji je prenio tekst ruskog Telegram kanala General SVR, koji ima dobre veze s Kremljom i Putinovim okruženjem. Prema General SVR-u, Dmitrij Medvedev je otputovao u Peking kao poštar da dostavi odgovor svog vođe Xiju.

Medvedeva, zamjenika predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti, Putin je posljednjih godina rijetko angažirao, a u posljednje vrijeme u zapadnim medijima obično je prikazivan kao ‘dvorski klaun‘ u Kremlju zbog njegovih ekstremnih protuzapadnih objava na društvenim mrežama. Tvrdnje o pismu koje je odnio Medvedev, upućuju na to da je Putin suočen sa snažnim pritiskom Kine da prekine rat jer uzrokuje ozbiljne potrese u svjetskom gospodarstvu. General SVR tvrdi da je Xi ‘od Putina tražio detaljan plan s datumima, gdje je ruski predsjednik trebao napisati kako i kada će završiti rat‘. Nadalje piše da je ‘samo ako postoje takva pismena objašnjenja ili barem obećanja, kineski čelnik bio spreman pristati na telefonske razgovore s Putinom i razgovarati o mogućnosti posjeta Rusiji sljedeće godine‘. Nastavlja se: ‘Koliko je pismo ruskog predsjednika uvjerilo Xi Jinpinga bit će jasno iz toga hoće li čelnici dviju zemalja imati telefonske razgovore u bliskoj budućnosti ili ne.‘

S druge strane, službeni kineski izvještaji o sastanku naglašavaju da je Medvedev predao Xiju pismo u kojem ‘prenosi svoje prijateljske pozdrave i dobre želje‘ kineskom čelniku. Što se tiče Ukrajine, Xi je naglasio da je njegova zemlja ‘uvijek odlučivala o vlastitom stavu i politici na temelju merituma same stvari‘, piše China Daily. Ipak, postojala je jasna poruka koja naglašava potrebu za mirom u pekinškim izvještajima o neočekivanom sastanku Xi-Medvedev. "Kina zauzima objektivno i pošteno stajalište o tom pitanju - i uložila je aktivne napore da omogući mirovne pregovore‘, piše u službenim novinama. Također je objavljeno da je Xi ‘izrazio nadu da će dotične strane pokazati racionalnost i suzdržanost, započeti sveobuhvatan dijalog i međusobne brige o sigurnosti rješavati političkim sredstvima‘. Medvedev je na sastanku tvrdio da je do rata došlo zbog složenih čimbenika koje nije objasnio. U svakom slučaju, Kiezi su dali na znanje kako neće dovijeka podržavati ruski rat u Ukrajini.

Uzgred, neki smatraju i kako je ovih dana Putin bio dodatno ponižen kada su njegova dva viša sigurnosna suradnika - Nikolaj Patrušev i Aleksandar Bortnikov, obojica 71-godišnjaci i dugogodišnji službenici - viđeni kako drijemaju tijekom njegovog ključnog govora o obrambenoj politici u Moskvi. Iako nisu u cvijetu mladosti, ipak nije običaj prespavati izlaganje šefa države.

Telegram kanal General SVR izvijestio je: ‘Nema smisla raspravljati o proširenom sastanku Kolegija Ministarstva obrane Ruske Federacije, kojim je predsjedao Putin.... ‘Direktor FSB-a Alexander Bortnikov i tajnik Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, koji mirno drijemaju tijekom govora vođe, živopisna su potvrda uzaludnosti događaja.‘ Međutim, nije se samo ovaj par borio da ostane budan dok je Putin govorio. Čini se da je nekolicini pripadnika uniformiranog vojnog vrha iza njih također bilo teško usredotočiti se na riječi ruskog diktatora, što su zabilježile i kamere.

Ima još nešto važno s ovotjednih događaja u Kremlju. Otkako je Putin naredio invaziju u veljači, Rusija je službeno govorila o "specijalnoj vojnoj operaciji" i nametnula zakon koji kriminalizira ono što vlasti nazivaju pogrešnom terminologijom. Ali na tiskovnoj konferenciji u četvrtak sam Putin upotrijebio je riječ "rat" rekavši da se nada da će ga što prije okončati.

Sada zbog toga likuju u Washingtonu. "Od 24. veljače, Sjedinjene Države i ostatak svijeta znali su da je Putinova ‘specijalna vojna operacija‘ bila neizazvani i neopravdani rat protiv Ukrajine. Konačno, nakon 300 dana, Putin je rat nazvao onim što jest", rekao je glasnogovornik State Departmenta te dodao: "Kao sljedeći korak u priznavanju stvarnosti, pozivamo ga da prekine ovaj rat povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine."

State Department je još podsjetio da je, ionako, bez obzira na Putinovu terminologiju, ruska agresija protiv svog suverenog susjeda rezultirala smrću, razaranjem i raseljavanjem. "Narod Ukrajine bez sumnje nalazi slabu utjehu u Putinovim izjavama očitog, kao ni deseci tisuća Ruske obitelji čiji su rođaci ubijeni u Putinovom ratu", upozoravaju iz SAD-a.

Uostalom, spominjanje riječi "rat" u Rusiji je opasno. Ruski sud je ranije ovog mjeseca osudio oporbenog političara Ilju Jašina na osam i pol godina zatvora prema novom zakonu zbog njegovih "lažnih informacija" o ratu. Jašin je proljetos govorio o masakru u Buči, gdje su otkrivena tijela izrešetanih mecima Ukrajinaca u civilnoj odjeći s rukama vezanim na leđima nakon što su se ruske snage povukle. U svojevrsnom teatru apsurda, oporbeni zastupnik koji kritizira invaziju, Nikita Juferev, u petak je najavio da će traži pravni postupak protiv Putina zbog širenja "lažnih vijesti" zbog njegovog spominjanja "rata".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:55