PROTIVNICI KOSOVA

SPOR U SRPSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI Polemika patrijaha oko izlaska Srba na lokalne izbore

Amfilohija je poručio da bi 'svako glasanje značilo prihvaćanje nasilja i nasilno otimanje od Srbije dijela njene teritorije'
 Reuters

Lokalni izbori na Kosovu, koji će se održati u nedjelju 3. studenog, izazvali su sukob dva najmoćnija člana Srpske pravoslavne crkve – patrijarha Irineja i Amfilohija, mitropolita crnogorsko-primorskog. Iako niti jedan ne priznaje Kosovo kao državu, razišli su se oko toga trebaju li Srbi izići na izbore; a njihova polemika pokazala je kako unutar SPC-a postoje dvije sukobljene struje.

Sve je počelo kada je Amfilohije pozvao Srbe na Kosovu da ne iziđu na tamošnje lokalne izbore, čime je izrekao potpuno drugačiji stav od sebi nadređenog, patrijarha Irineja. Poglavar SPC, za razliku od Amfilohija, koji je poručio da bi „svako glasanje značilo prihvaćanje nasilja i nasilno otimanje od Srbije dijela njene teritorije”, pragmatično zagovara izlazak Srba na birališta. Irinej je nedavno u Pećkoj patrijaršiji izjavio da bi bilo tragično da Srbi u mjestima u kojima su većina, zbog neizlaska na glasanje, ne budu na vlasti.

Na to je reagirao Amfilohije, koji je poručio da bi „Svako glasanje značilo nasilje i nasilno otimanje od Srbije njenog neoduzimljivoga dijela koji je srce sveukupne njezine povijesti i njenog bića“. Time se Amfilohije – nakon što je nedavno prokleo i homoseksualce – sada još jednom potvrdio kao predvodnik desno-nacionalističkog dijela SPC-a. Amfilohije se, od samog početka potpisivanja Briselskog sporazuma, deklarirao kao oštar protivnik kompromisnog dogovora s Albancima, zbog kojega su Srbiji otvorena vrata za pregovore s Europskom unijom. Za dio crkvenih krugova to je nacionalna izdaja, a vrhunac napada na vlast predstavljao Amfilohijev nastup na proljetnom mitingu opozicije u Beogradu, kada je predvodio molitvu za „upokojenje“ vlade Ivice Dačića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:30