BAKIR I SEBIJA

Sporan doktorat i cijepljenje preko reda: Obitelj najmoćnijeg bošnjačkog političara glavna je tema BiH medija

Raspravlja se je li Sebija Izetbegović na zakonit način stekla doktorat iz medicine i jesu li se članovi obitelji cijepili preko reda
 AFP

Je li Sebija Izetbegović, supruga najmoćnijeg bošnjačkog političara Bakira Izetbegovića, na zakonit način stekla doktorat iz medicine i jesu li se članovi šire obitelji cijepili protiv koronavirusa preko reda, odjednom su postala najvažnija pitanja kojima se bave javnost i mediji u BiH.

Raspravu o vjerodostojnosti stručne biografije Sebije Izetbegović, ravnateljice Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) te profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, potaknuo je istup ginekologa Asima Kurjaka koji je, gostujući na sarajevskoj komercijalnoj televiziji Face, kazao kako ona jest kod njega kao profesora Medicinskog fakulteta u Zagrebu "gostovala" tri do četiri tjedna na kliničkoj bolnici Sv. Duh tijekom rata, ali to nema veze sa stjecanjem bilo kakvih stručnih kvalifikacija.

"Uključivali smo je u neke naše znanstvene rasprave i gledala je naše pogone. I ja sam njen razvoj dalje pratio, nekakve direktne edukacijske forme. Da je kod mene nešto studirala, nije", kazao je Kurjak, čime je izazvao lavinu reakcija i pitanja.

Problem je nastao zbog činjenice da je Izetbegović u svojom životopisu navodila kako je specijalizaciju iz ginekologije obavila baš u Zagrebu, a ime profesora Kurjaka kao mentora stoji na naslovnici njezine doktorske disertacije, čija se preslika pojavila u loalnim medijima nakon istupa poznatog ginekologa, koji se tog doktorata, obranjenog u Sarajevu 2000., ne može sjetiti.

Sebija Izetbegović se nije očitovala o postavljenim pitanjima, a Elmedin Konaković, čelnik stranke Narod i pravda (NiP), koja je dio vladajuće koalicije u sarajevskoj županiji, najavio je kako će se sve morati provjeriti te će ta zadaća biti povjerena županijskim inspekcijskim tijelima koja imaju ovlasti pročešljati dokumentaciju dostupnu na KCUS-u.

"Ako je sve uredu, gospođa Izetbegović zaslužuje javnu ispriku, ako nije, ne znam šta će nam onda ona i njen muž ponuditi kao objašnjenje", kazao je Konaković.

U međuvremenu su na račun najutjecajnije bošnjačke obitelji stigle nove optužbe, ovoga puta zbog navodnog cijepljenja nekih njenih članova preko reda.

Kako je objavio "Dnevni avaz", 12. svibnja prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa primili su Sabina Berberović i njen suprug Mirsad, a riječ je o sestri i zetu Bakira Izetbegovića.

Njima je 67 i 65 godina, a pridružio im se i 60-godišnji Fikret Prevljak, utjecajni član SDA i umirovljeni general Armije BiH. Problem je u činjenici da su se cijepili u trenutku kada je cjepivo bilo osigurano samo za osobe starije od 75 godina te za teške kronične bolesnike, poput pacijenata na dijalizi, jer u BiH zdravstvene vlasti i dalje muku muče s nabavkom cjepiva za opću populaciju.

Ministar zdravstva Sarajevske županije Haris Vranić kazao je kako je riječ o amoralnom postupku, najavivši kako će se utvrditi odgovornost zbog čega je nekoliko desetaka osoba primilo cjepivo, a ne spadaju u prioritetne skupine.

Županijska organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) burno je reagirala na ovo otkriće, optuživši "Avaz" da širi laži te navodeći kako su Sabina i Mirsad Berberović cijepljeni jer su za to primili uredne pozive.

Njeni predstavnici ustvrdili su kako iza ovakvih objava stoji vlasnik "Avaza" Fahrudin Radončić koji, kako tvrde, "širi mržnju prema obitelji Alije Izetbegovića", a u tome mu se pridružio i županijski ministar zdravstva Vranić. Njemu su odmah fakturirali sve probleme u procesu cijepljenja iako je za to bila zadužena država odnosno entiteti.

Vranić im je odmah uzvratio konstatacijom kako su to "salve uvreda ljudi uhvaćenih u laži i lopovluku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:02