OPASNO ŽARIŠTE

Sporazum je probudio nadu da se bliži kraj rata, no stručnjaci su skeptični: ‘Moglo bi biti još žešće!‘

Očito je da je zaustaviti rat mnogo teže nego započeti rat, rekao je za CNN jedan analitičar

Borbe u glavnom gradu Jemena 

 Mohammed Huwais/Afp

Iznenadno potpisivanje sporazuma između Saudijske Arabije i Irana 10. ožujka pobudilo je nadu da će rat u Jemenu nakon više od sedam godina biti završen. No stručnjaci upozoravaju da čak i ako Saudijska Arabija prekine vojne operacije protiv tamošnjih pobunjenika, rat u Jemenu daleko je od kraja. Mogao bi postati još žešći, prenosi američki CNN.

Rat u Jemenu počeo je kao sukob različitih jemenskih skupina, i pretvorio se u pravi rat 2015. kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom vojno intervenirala kako bi podržala snage jemenske vlade. Na kraju se to svelo na tzv. proxy rat, posrednički rat između Irana, kojeg se optužuje za naoružavanje pobunjenih Hutija, i Saudijske Arabije. Tako je Jemen postao glavno poprište bitke dviju vodećih bliskoistočnih zemalja, šiitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije, koje se bore za prevlast u regiji.

Objavljivanjem da su postigli sporazum o obnovi odnosa Iran i Saudijska Arabija su vjerojatno postigli i nekakav dogovor oko Jemena. Ahmed Nagi, viši analitičar za Jemen u Međunarodnoj kriznoj grupi (ICG), uglednom think tanku sa sjedištem u Bruxellesu, kaže da bi približavanje moglo promijeniti regionalnu računicu oko Jemena, ali je manje vjerojatno da će tako brzo riješiti unutarnji sukob. Na lokalnoj razini stvari bi se mogle pokazati tvrdokornijima, budući da je sukob u biti domaći, a ne regionalni, tumači Nagi za CNN.

Jemenski Huti često raketama i dronovima gađaju ciljeve u Saudijskoj Arabiji, a od 2022. napadaju i Ujedinjene Arapske Emirate. Sada je dogovor postignut uz posredovanje Kine, a 2021. i 2022. prethodili su im pregovori dvije strane u Iraku i Omanu.

Nakon sedam godina neprijateljstva koje je ugrožavalo stabilnost Perzijskog zaljeva i utjecalo na sukobe od Jemena do Sirije, Iran i Saudijska Arabija su, nakon četiri dana tajnih pregovora u Pekingu, objavili dogovor o obnovi diplomatskih odnosa, aktiviranju sporazuma o sigurnosnoj suradnji iz 2001. te još jednog ranijeg gospodarskog sporazuma. Među ostalim, dogovorili su poštivanje suvereniteta država i nemiješanje u unutarnja pitanja. Saudijska Arabija prekinula je 2016. odnose s Iranom što je bila reakcija na napad na njezino veleposlanstvo u Teheranu, nakon pogubljenja šijitskog svećenika u Saudijskoj Arabiji.

Sukob u Jemenu tinjao je više od desetljeća. Prosvjednici su 2012. zbacili s vlasti tadašnjeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha, godinu dana nakon početka Arapskog proljeća 2011. Huti su 2014. uz podršku Irana, preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom. Sukob se zaoštrio 2015. kada je Saudijska Arabija formirala vojnu koaliciju radi podrške jemenskom predsjedniku Abd-Rabbuu Mansouru Hadiju i njegovoj vladi.

Nakon sporazuma s Iranom, Saudijska Arabija o prekidu rata pregovara direktno s Hutima, prenosi CNN, bez UN-a i drugih zaraćenih strana. Huti su prije toga odbili saudijsku ponudu da budu domaćini pregovora između jemenskih frakcija, ističući da je Rijad strana u sukobu.

Secesionistička skupina Južno prijelazno vijeće (STC), koja kontrolira južne dijelove Jemena, uz podršku UAE, u izjavi za CNN poručuje da se neće obazirati ni na kakav sporazum Saudijske Arabije i Hutija koji se tiču juga zemlje "bilo administrativno, sigurnosno ili u pitanjima koja se odnose na dijeljenje resursa."

Neki analitičari kažu da bi brzopleto saudijsko povlačenje iz Jemena moglo osnažiti dobro naoružane Hutije i dati im odriješene ruke. No ako Saudijska Arabija idalje bude čekala da se postigne unutarjemenski dogovor prije nego što se povuče, čekat će još mnogo godina, ocjenjuje Taleb Al Hassani, urednik informativnog kanala Al Masirah koji vode Huti.

Huti sada očekuju da Saudijska Arabija i UAE povuku svoje snage, kako bi se Jemen vratio u status quo prije invazije, kad su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom, rekao je za CNN. U tom slučaju, ili će neka neutralna zemlja posredovati, ili će ponovo izbiti građanski rat, kaže Al Hassani. U oba slučaja, dodao je, Huti će vjerojatno izaći kao pobjednici.

image

Sastanak između predstavnika Irana i S. Arabije u Pekingu

-/Afp

Nagi iz Međunarodne krizne skupine slaže se da se Hutiji osjećaju pobjednicima. Pobunjenici s juga STC žele da se stvari vrate na situaciju prije 1990. kada je zemlja bila podijeljena na Sjeverni Jemen i Južni Jemen. Huti to odbijaju, ne prihvaćaju ni konfederaciju, nego inzistiraju na ujedinjenom Jemenu u kojem će oni kontrolirati glavni grad. No to ne bi prihvatili Saudijska Arabija i UAE, jer taj bi ih scenarij mogao uvući natrag u rat, kažu analitičari.

"Saudijska Arabija se kladi da će joj dogovori s Iranom i Hutijima omogućiti da se izvuče iz Jemena. Ali to je u najboljem slučaju kratkovidno," napisao je Gregory D. Johnson, suradnik Instituta arapskih zaljevskih država u Washingtonu (AGSIW) i bivši član UN-ovog panela stručnjaka za Jemen.

Huti se ne namjeravaju prestati boriti u Jemenu, bez obzira kakav sporazum potpisali sa Saudijskom Arabijom, upozorava taj stručnjak. To je opasna situacija za Saudijce, koji bi se lako mogli ponovo naći uvučeni u rat. Očito je da je zaustaviti rat mnogo teže nego započeti rat, prokomentirao je za CNN Farea Al Muslimi, stručnjak za Jemen u Programu za Bliski istok i Sjevernu Afriku Chatham Housea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:41