MEGASUĐENJE

‘Sprečavali smo mitinge, razbijali demonstracije, rušili privatne kuće... Sve za Vučićev SNS!‘

Belivukova i Miljkovićeva grupa uhićena je početkom veljače 2021. Optuženi su za ubojstva, silovanje, otmice, prodaju droge i oružja

Veljko Belivuk

 /Aplikacija Sky

Pred Specijalnim sudom u Beogradu počinje suđenje kriminalnoj skupini bivših vođa navijača Partizana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića za pranje novca stečenog kriminalom. Optužene su i Belivukove i Miljkovićeve supruge Bojana Belivuk i Tanja Miljković te Filip Ivanovski, Marija Milutinov i Snežana Đorđević zbog više kaznenih djela pranja novca od 2015. do 2020. godine. Tužiteljstvo sumnja da su kuće optuženih kupljene zaradom od kriminala, prenosi Nova.rs.

U istrazi je svjedočio Slaviša V. koji je ispričao da je bio pripadnik navijačke grupe u kojoj je bilo njih desetak. U grupi su bili Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, ubijen 2016. godine, zatim Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi, Veljko Belivuk i drugi. Slaviša V. je rekao "da su imali zadatak od države da ne dozvole da se pjeva protiv vlasti, zbog čega su imali razne neprijatelje". Radi sigurnosti vođe grupe Aleksandra Stankovića, koji je dobivao prijetnje smrću, nabavili su blindirani Audi koji je bio u vlasništvu grupe, tvrdi svjedok. Nakon što je Aleksandar Stanković 2016. ubijen, procijenili su da je najugroženiji Veljko Belivuk, pa je on počeo koristiti taj automobil.

Prema optužnici koju je u siječnju podiglo Specijalno tužiteljstvo za organizirani kriminal, Veljko Belivuk i ostali optuženi su kriminalno stečeni novac ulagali u nekretnine, luksuzne predmete i automobile. Prilikom uhićenja zaplijenjen im je novac, ali se pretpostavlja da je to samo manji dio iznosa koji su stekli višegodišnjim kaznenim djelima. Tužiteljstvo ih tereti da su kaznena djela činili još od 2015. godine kao navijači FK Partizan.

image

Specijalni sud za organizirani kriminal u Beogradu

Vlado Kos/Cropix/

U utorak navečer, uoči početka suđenja u Beogradu, stigla je vijest da je u Španjolskoj uhićen još jedan kriminalac. Prema riječima načelnika Uprave kriminalističke policije Srbije Ninoslava Cmolića, uhićeni je bio član kriminalne skupine kojoj su na čelu Radoje Zvicer, Darko Šarić i Veljko Belivuk. Uhićen je u nastavku međunarodne akcije kodnog naziva "Vertikala" u kojoj su sudjelovali pripadnici policije Srbije, Javnog tužiteljstva za organizirani kriminal u Beogradu, beogradske tajne službe BIA, Europola i Eurojusta u suradnji s grčkom i španjolskom policijom te policijom srpskog entiteta u BiH. U Barceloni je uhićen M. S. (46), član organizirane kriminalne grupe koji se tereti za teško ubojstvo na Krfu u Grčkoj. Prije tog uhićenja u Barceloni, u zajedničkoj akciji uhićeno je devet osoba u Srbiji, Španjolskoj, Grčkoj i Republici Srpskoj, prenosi beogradski Telegraf. Tereti ih se da su kao pripadnici kavačkog klana ubili četiri pripadnika škaljarskog klana u Grčkoj - Alana Kožara, Damira Hadžića, Igora Dedovića i Stevana Stamatovića. Tijekom napada je ranjena i supruga Stevana Stamatovića.

image

Veljko Belivuk

/Aplikacija Sky

Belivuku se već sudilo za niz drugih kaznenih djela, među ostalim zbog sedam likvidacija. Pred sudom se branio da je kao član vladajuće Srpske napredne stranke odrađivao za potrebe vlasti. "Ja sam član SNS-a i bio sam zadužen za Blok 45 i 50. S Aleksandrom Stankovićem sam vodio grupu koja je služila za potrebe države sve do njegova ubojstva, nakon čega sam ja to nastavio raditi. Činili smo razne usluge državi, poput sprečavanja mitinga, razbijanja demonstracija, ali i rušenja privatnih kuća u Hercegovačkoj ulici", rekao je Belivuk tijekom iznošenja obrane na Specijalnom sudu u Beogradu.

Belivukova i Miljkovićeva grupa uhićena je početkom veljače 2021. godine. Tereti ih se da su djelovali kao kriminalna grupa pod paravanom navijačke skupine Principi. Optuženi su za ubojstva, silovanje, otmice te prodaju droge i oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 19:36