TKO ĆE VLADATI SAD-OM?

SPREMA LI SE PAD DONALDA TRUMPA? Hillary odnijela većinu glasova demokrata, republikanci sve više guraju Hrvata Kasicha?

 Reuters

WASHINGTON - Kontroverzni njujorški biznismen Donald Trump nastavlja put prema republikanskoj nominaciji: iz utrke je izbacio floridskog senatora Marca Rubija, ali na putu mu se ispriječio John Kasich velikom pobjedom u svojoj matičnoj državi Ohio. Ted Cruz, teksaški senator, u tri je države - i to u Sjevernoj Karolini, Illinoisu te naročito u Missouriju - priprijetio pobjedniku Trumpu te mu je i dalje najveća konkurencija. Senator Floride Marco Rubio doživio je veliku pljusku na Floridi gdje je Trump osvojio gotovo 46 posto glasova, a on 27 posto. Pobjeda je Trumpu izmaknula samo u Ohiju gdje je Kasich dobio 47 posto, a Trump 35 posto. Trump je u govoru nakon prebrojavanja glasova naglasio da ide dalje u pobjedu, no već se priča o mogućnosti da republikanska konvencija bude neizvjesna, odnosno da delegati glasaju po izboru, a ne onako kako je odlučeno na predizborima. Takve konvencije su rijetkost.

Na demokratskoj strani već je jasno da takav scenarij nećemo gledati. Hillary Clinton potvrdila je da je favorit osvojivši svih pet saveznih država u kojima su se održavali demokratski predizbori: Floridu, Ohio, Illinois, Sjevernu Karolinu i Missouri. Na Floridi i u Ohiju, državama koje su bogate delegatima, ostvarila je značajnu prednost, ali najveće je iznenađenje bio Missouri na koji je računao Bernie Sanders, no Clinton ga je nadmašila, doduše za manje od 0,5 posto. Prošli je tjedan Clinton izgubila u Michiganu, iako su joj ankete davale prednost, pa se ovaj tjedan budno motrio Missouri kao jedna od sjevernih industrijskih država u kojima Sanders ima značajnu podršku među radnicima i mladima dok je Clinton manje popularna zbog svojih veza s Wall Streetom i podrške sporazumima o slobodnoj trgovini koji su u tim državama izbrisali mnogo radnih mjesta. Clinton je pokazala da već računa na demokratsku nominaciju te je spremna uhvatiti se u koštac s najizglednijim republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom. - Treba nam predsjednik Amerike koji će kao vrhovni zapovjednik znati obraniti zemlju, a ne sramotiti je - poručila je Hillary Clinton u pobjedničkom govoru.

Nakon drugog 'superutorka', Trump i Clinton u znatnom vodstvu

Republikanci

Donald Trump: 621 delagat

Ted Cruz: 396 delegata

John Kasich: 138 delegata

Marco Rubio: 168 delegata (odustao)

Demokrati

Hillary Clinton: 1561 delegat

Bernie Sanders: 800 delegata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:46