DAN UOČI DOLASKA

'SPREMA SE ATENTAT NA ERDOGANA!' Sigurnosne službe u BiH reagirale na uznemirujuće informacije uoči posjeta turskog predsjednika Sarajevu

 Umit Bektas / REUTERS

Sigurnosne službe u Bosni i Hercegovini nemaju nikakvih informacija o navodnim planovima za atentat na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana niti su primile stakve informacije turskih kolega, rekli su u subotu, dan uoči posjeta, ministar sigurnosti i ravnatelj policije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ravnatelj Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić reagirali su na medijska izvješća ranije u subotu da su sigurnosne službe njihove zemlje dobile obavijest o pripremi atentata na Erdogana "tijekom njegova posjeta Balkanu".

"Ministarstvo sigurnosti nema takvih informacija... Bilo bi realno očekivati ako turske sigurnosne službe imaju te informacije da nam ih proslijede i da zajedno radimo na otklanjanju svake vrste opasnosti", kazao je Mektić za regionalnu televiziju N1.

Ravnatelj Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela koje je izravno zaduženo za osiguranje Erdoganova posjeta Sarajevu kazao je da ni oni nemaju nikakve informacije da bi sigurnost turskog predsjednika mogla biti ugrožena.

Vilić je u izjavi za portal "Dnevnog avaza" kazao kako je radi sigurnosti turskog predsjednika tijekom boravka u BiH uspostavljen posebni operativni stožer u kojemu su i predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i oružanih snaga BiH.

"Operativni stožer ne raspolaže informacijom o mogućem ugrožavanju ovog posjeta", kazao je Vilić.

Agencija Anadolija prenijela je informaciju da su Turci koji žive u Skoplju javili turskim vlastima da bi Erdogan mogao biti metom atentata, a počinitelji turski državljani.

Sarajevska policija je i prije toga najavila kako će zbog Erdoganova dolaska biti uvedene posebne mjere sigurnosti, uključujući povremene obustave prometa i blokadu ulica u središtu Sarajeva.

Erdogan u Sarajevo u nedjelju stiže zajedno sa suprugom Emine. Predviđen je njegov posjet Predsjedništvu BiH gdje će razgovarati s predsjedateljem državnog vrha Bakirom Izetbegovićem.

Tijekom dana trebao bi sudjelovati i na skupu koji u dvorani Zetra organizira lobistička skupina Unija europskih demokrata Turske (UETD) i ondje se obratiti pristašama, a procjena je da će u dvorani biti između 10 i 15 tisuća Turaka koji žive u inozemstvu.

Erdogan bi u večernjim satima trebao zajedno s Izetbegovićem pješice obići stari dio Sarajeva.

Supruga turskog predsjednika imat će odvojeni program tijekom kojeg će sudjelovati u otvaranju Hematološkog odjela sarajevskog kliničkog centra čiju je izgradnju djelomice financirala turska agencija za razvoj (TIKA).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2022 11:47