TALIBANI OBJAVILI

‘Spremni smo uspostaviti odnosne sa svima, čak i s Amerikancima, samo jedna zemlja ne dolazi u obzir!‘

‘Ako Amerika želi imati odnos s nama, što bi moglo biti u interesu obje zemlje, i ako žele sudjelovati u obnovi, dobrodošli su‘
Suhail Shaheen
 Dimitar Dilkoff/AFP

Talibani su spremni uspostaviti odnose sa svim zemljama osim s Izraelom, rekao je njihov glasnogovornik u utorak nakon što je ta ekstremistička skupina objavila da je uspostavila svoju novu vladu u Afganistanu, piše Times of Israel.

Glasnogovornik Suhail Shaheen rekao je za ruski Sputnjik da su talibani voljni surađivati sa SAD-om nakon što su prošlog mjeseca na brzinu srušili 20-godišnju vladu koju je podržavao Zapad, upravo u trenutku kad je predsjednik Joe Biden dovršio povlačenje i okončao najduži američki rat.

'Da, naravno. Ako u novom poglavlju Amerika želi imati odnos s nama, što bi moglo biti u interesu obje zemlje i oba naroda, i ako žele sudjelovati u obnovi Afganistana, dobrodošli su', rekao je Shaheen.

Međutim, nema nikakve šanse uspostaviti vezu s Izraelom.

'Naravno, nećemo imati nikakav odnos s Izraelom. Želimo imati odnose s drugim zemljama, ali Izrael nije među tim zemljama', rekao je Shaheen.

Prošlog mjeseca Shaheen je iznenadio kada je dao intervju izraelskoj javnoj televiziji Kan; međutim, kasnije je objasnio da je intervju dao na prevaru.

Shaheen, koji od talibanskog preuzimanja Afganistana daje intervjue na engleskom iz Katara, rekao je da nije imao pojma da razgovara s nekim iz izraelske novinske kuće. Talibani, islamska fundamentalistička skupina, imaju povijest podržavanja Al-Qaide, koja rutinski prijeti Izraelu i u svojoj propagandi koristi antiizraelsku retoriku.

Kada je Shaheen putem videa razgovarao s novinarom Roi Kaisom na izraelskoj televiziji, ovaj mu je rekao ime svoje mreže, ali nije rekao da se radi o izraelskoj kući.

Kanov intervju brzo se proširio internetom i izazvao čuđenje što je Shaheen pristao razgovarati s Izraelcem. No, nekoliko sati nakon emitiranja, Shaheen je na Twitteru napisao da nije znao s kime razgovara.

'Dajem mnogo intervjua s novinarima svaki dan nakon preuzimanja Afganistana i glavnog grada Kabula', napisao je. 'Neki novinari se možda prikrivaju, ali nisam dao intervju bilo kome tko se predstavio kao novinar izraelskih medija.'

Talibani su u utorak imenovali privremenu vladu, a među članovima je i nekoliko osoba za kojima je raspisana tjeralica zbog terorističkih djela.

Talibani su za svog vršitelja dužnosti premijera imenovali Mullaha Mohammada Hassan Akhunda, koji se nalazi na UN-ovom popisu sankcioniranih i koji je bio član brutalnog islamističkog režima od 1996. do 2001. godine.

Njegov zamjenik bit će Mula Abdul Ghani Baradar, suosnivač talibana kojega je pod pritiskom SAD-a Pakistan oslobodio kako bi sudjelovao u pregovorima o povlačenju američkih trupa.

Ministar unutarnjih poslova bit će Sirajuddin Haqqani, dio terorističke skupine, koji nije uhićen unatoč američkoj ponudi od milijuna dolara za bilo kakvu informaciju o njemu.

Sjedinjene države su rekle da su zabrinute zbog nekih članova talibanske vlade, ali su dodali da će o tome suditi prema njihovim akcijama, uključujući dopuštanje Afganistancima da slobodno odu iz zemlje ako to žele.

'Napominjemo da su na popisu isključivo pojedinaci koji su pripadnici talibana ili njihovih bliskih suradnika te da na njemu nema žena. Također smo zabrinuti zbog informacija o nekim članovima vlade', rekao je glasnogovornik State Departmenta dok je državni tajnik Antony Blinken u Kataru vodio razgovore o Afganistanu.

'Razumijemo da su talibani predstavili svoju novu vladu. Međutim, talibane ćemo suditi po njihovim djelima, a ne po riječima.'

'Jasno smo izrazili svoja očekivanja da afganistanski narod zaslužuje uključivu vladu', rekao je glasnogovornik State Departmenta.

State Department ponovno je pozvao talibane da ponude siguran prolaz američkim građanima, kao i Afganistancima koji žele otići.

Blinken je ranije u utorak u Kataru, nakon optužbi republikanskih zastupnika i aktivista da su čarter zrakoplovi zapeli u Kabulu, rekao da talibani surađuju sve dok putnici imaju valjane putne isprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. veljača 2024 05:01