SPAS U ZADNJI TREN

SPRIJEČILI JOŠ VEĆU KRIZU Predstavnički dom potvrdio zakon: Izbjegnuta fiskalna litica!

President Barack Obama gestures as he speaks about the fiscal cliff, Monday, Dec. 31, 2012, in the South Court Auditorium at the White House in Washington. The president said it appears that an agreement to avoid the fiscal cliff is "in sight," but says it's not yet complete and work continues. (AP Photo/Charles Dharapak)
 AP

WASHINGTON - Američki kongres odobrio je neuobičajeni porast poreza za najbogatija kućanstva u SAD, opotvrdivši tako dvostranački dogovor koji će spriječiti da najveće svjetsko gospodarstvo potone u duboku krizu i recesiju.

S 257 glasova "za" i 167 "protiv", Prestavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, potvrdio je prijedlog zakona kojim je predsjednik Barack Obama potvrdio predizborno obećanje da će povećati poreze onima koji najviše zarađuju.

Senat je već prije tijekom dana izglasao tu mjeru i sad je još treba potpisati Obama kako bi postala zakon, a očekuje se da on to učini vrlo brzo.

Senat je, dva sata nakon što je istekao rok 31. prosinca, velikom većinom podupro prijedlog zakona kojim se smanjuje proračunski deficit kroz kombinaciju smanjenja proračunske potrošnje i novih poreza koji će pogoditi bogatije Amerikance.

Najvažniji čimbenik postignutog dogovora je povećanje porezne stope za kućanstva koja godišnje zarađuju više od 450 tisuća dolara s 35 na 39,6 posto, a a za dva mjeseca odgađa se svako rezanje proračunskih rashoda.

Obama pozdravio korak prema pravednijoj fiskalnosti

Predsjednik SAD-a Barack Obama pozdravio je sporazum ratificiran u Kongresu i izjavio kako time drži jedno od svojih obećanja u kampanji oko ustanovljavanja pravednije fiskalnosti.

"Jedan od stupova moje predsjedničke kampanje bila je promjena poreza koji je bio previše povoljan za bogate na račun srednje klase", izjavio je Obama u kratkom noćnom govoru u Bijeloj kući. "Večeras smo dobili glasove demokrata i republikanaca u Kongresu", dodao je Obama.

Obama se nakon postignutog sporazuma uputio na Havaje gdje će nastaviti odmor, priopćila je Bijela kuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:37