ODBIJENICA ZA KIJEV

‘Sramite se, Reagan se okreće u grobu!‘: Lider jedne od najvećih saveznica Ukrajine ogorčen na ‘pola Amerike‘

Republikanci naglašavaju da bilo kakva dodatna američka pomoć Ukrajini i Izraelu mora biti vezana za zaustavljanje migranata

Donald Tusk

 Maxym Marusenko/Nurphoto Via Afp

Poljski premijer Donald Tusk u četvrtak je poručio američkim republikancima da se trebaju stidjeti zbog toga što su blokirali 60 milijardi dolara vrijedan paket pomoći Ukrajini, dodavši da bi se bivši republikanski predsjednik Ronald Reagan zbog toga „okretao u grobu”.

Republikanci američkog Senata u srijedu su zaustavili dvostranački pokušaj jačanja granične sigurnosti o kojem se pregovaralo mjesecima, no najavili su da bi mogli i dalje podržati pomoć za Ukrajinu i Izrael, dio istog, odbijenog paketa.

„Dragi republikanski senatori Amerike. Ronald Reagan, koji je pomogao milijunima da povrate svoju slobodu i neovisnost, danas se mora okretati u grobu”, napisao je poljski premijer na platformi X.

„Sramite se!”, dodao je Tusk.

Poljska je jedna od najvećih saveznica Ukrajine otkad ju je u veljači 2022. napala Rusija. Reagan, 40. predsjednik SAD-a od 1981. do 1989. godine, bio je poznat po čvrstom stavu prema Sovjetskom Savezu koji je nazivao „zlim imperijem”.

Republikanci mjesecima naglašavaju da bilo kakva dodatna američka pomoć Ukrajini i Izraelu mora biti vezana za zaustavljanje velikog broja migranata koji stižu na američko-meksičku granicu.

Donald Trump, apsolutni favorit te stranke za predsjedničkog kandidata, rekao je da bi od europskih saveznika tražio da plate SAD-u za oko 200 milijardi dolara naoružanja koje je išlo Ukrajini.

To je potaknulo zabrinutost da bi se u slučaju njegove pobjede protiv aktualnog demokratskog predsjednika Joea Bidena u studenom ove godine američka pomoć Ukrajini u potpunosti zaustavila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. veljača 2024 20:06