'NIJE BILO GENOCIDA'

SRAMOTNA IZJAVA Za njega u Srebrenici nije počinjen genocid, tvrdi da je to 'mit poput onoga koji Srbi imaju o Kosovu'

 
Milorad Dodik
 Danijel Soldo / CROPIX

Sadašnji predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovno je ustvrdio kako u Srebrenici u srpnju 1995. nije počinjen genoicid nad Bošnjacima te kako su suprotne tvrdnje zapravo "mit poput onoga koji Srbi imaju o Kosovu".

- Napravili su mit o Srebrenici oko kojega se gradi nacionalni identitet Bošnjaka. Kao što Srbi imaju kosovski mit, oni prave srebrenički, jer nema ozbiljnoga naroda bez mita - izjavio je Dodik u intervjuu koji je u petak objavio banjolučki list Glas Srpske.

Dodik je ovo rekao samo dan nakon što su tijekom komemoracije žrtvama srebreničkog genocida visoki inozemni i bosanskohercegovački dužnosnici oštro upozorili kako se mora prestati nijekati karakter zločina koji su u srpnju 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubivši više od osam tisuća ljudi.

Na tome je na srebreničkoj komemoraciji inzistirao i sadašnji predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmel Agius, koji je najavio kako će taj sud odlučno braniti istinu i činjenice utvrđene tijekom suđenja odgovornima za genocid počinjen 1995. godine.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko najavio je kako će nastaviti raditi na tome da se u parlamentu BiH donese zakon kojim bi nijekanje srebreničkog genocida i ratnih zločina postalo kažnjivo te kako vjeruje da će se to i dogoditi iduće godine kad će biti obilježena 25. obljetnica srebreničkog masakra.

Komentirajući te poruke Dodik je ustvrdio kako se na zabrani nijekanja genocida inzistira iz Europe, jer ni tamo nisu sigurni je li genocid zapravo počinjen.

- Zašto bi se donosio zakon o tome? Zato što nisu sigurni da činjenicama to mogu pokriti. Ako je bio genocid, nema razumnog čovjeka koji ne bi pristao na tu kvalifikaciju. Sad se pokušava odlukama suda, političkim pritiscima, nametnuti ta kvalifikacija.

Kao što su Britanci pokušali proglasiti Srbe genocidnim narodom, a Srbi su izgubili pola populacije u prošlom stoljeću - rekao je Dodik aludirajući na ranija nastojanja Velike Britanije da se u Vijeću sigurnosti UN donese posebna rezolucija o osudi genocida u Srebrenici, što je spriječeno zahvaljujući protivljenju Rusije.

Dodik, koji je 2007. u intervjuu za sarajevsku Face televiziju priznao kako je u Srebrenici počinjen genocid, sad je za to uporabio kvalifikaciju "strašnoga zločina" te tvrdi kako se zapravo ne zna ni koliko je ljudi točno ubijeno.

- Strašan zločin se dogodio od nekih Srba, ali ni Haaški sud, osim kvalifikacije koja se proteže po sistemu već presuđenog djela, nije nikad bio točan u broju stradalih. I sad nama govore da moramo nešto priznati. Eto nećemo - poručio je Dodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. siječanj 2021 06:45