OTVORENO PISMO

'SRBI ĆE VJEČNO BITI KRIVI ZA ZLOČINE SUNARODNJAKA' Od Nikolića traže da se odrekne titule četničkog vojvode

'Temeljni uzrok svih sadašnjih teškoća Srbije njezina nesposobnost da se odlučno distancira od 90-ih godina'

BEOGRAD - Skupina nevladinih udruga u Srbiji zatražila je u petak od srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da se odrekne titule četničkog vojvode, ocijenivši da bi to bilo od velikog značenja za Srbiju i srpski narod.

U otvorenom pismu 11 nevladinih udruga podsjeća da je titula četničkog vojvode Nikoliću dodijeljena 1993. godine na Romaniji. Iako ta titula, po mišljenju udruga, "nema nikakvu vrijednost niti smisao", odricanje od nje bilo bi, smatraju "od velikog značenja za Srbiju i srpski narod i za njihove odnose s drugim narodima i državama".

Kako izvješćuju beogradski elktronički mediji, nevladine udruge ukazuju da je temeljni uzrok svih sadašnjih teškoća Srbije njezina nesposobnost da se odlučno distancira od devedesetih godina, da istinski raskine s mitovima i zabludama jednog doba u kojem je došla u sukob s cijelim svijetom.

"Ako se ta tendencija kretanja unatrag hitno ne zaustavi, treba se bojati da će se Srbija ponovo suočiti s teškim iskušenjima", navodi se u pismu nevladinih udruga srbijanskom predsjedniku i dodaje da Nikolić "nije jedini, ali je najpozvaniji" da se suprotstavi tome hodu unatrag.

"Uvijek je gesta prve osobe u državi bila primjer za ugled, a vaš simbolični raskid s prošlošću bio bi ohrabrenje za mnoge druge koji to isto žele učiniti, ali ne znaju kako će društvo na to gledati", poručile su udruge u otvorenom pismu Nikoliću, uz napomenu kako "vjeruju da se ni sam Nikolić ne ponosi tom epizodom svoga života".

"Fenomen četništva u Srbiji će, u najmanju ruku, ostati diskutabilan i kontroverzan dok o njemu, a naročito o neočetništvu iz devedesetih godina, najbliži susjedi Srbije misle sve najgore", tvrde nevladine udrue u pismu Nikoliću i dodaju kako je veći broj pripadnika "neočetništva" završio na raznim sudovima pod optužbama za ratne zločine, "bacivši tako ljagu na sve nas".

"Ni Srbiji ni Vama taj teret nije potreban. Mi ćemo svakako, kao narod, biti vječno odgovorni za zločine što su ih počinili naši sunarodnjaci, ali i sebi i drugima dugujemo bar to da stvari nazovemo pravim imenom i da za sva vremena raskinemo s onim što nas je osramotilo pred svijetom", navodi se u pismu 11 nevladinih udruga srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću.

Podsjećajući Nikolića kako je nekoliko puta rekao da želi biti presjednik svih građana Srbije, udruge su istakle da on to ne može biti sve dok nosi titulu četničkog vojvode i dok je se javno ne odrekne.

Otvoreno pismo Nikoliću potpisali su Savez antifašista Srbije, Helsinški odbor za ljudska prava, Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava, skupina Spomenik, predsjednik političkog vijeća IV. Vojvođanske konvencije Živan Berisavljević, Odbor pravnika za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond "Biljana Kovacević Vučo", Neovisno društvo novinara Vojvodine i Centar za euroatlatnske studije.

Ured srbijanskog predsjednika još nije reagirao na pismo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:01