ANKETE

SRBI OKRENULI PALAC DOLJE VUČIĆU Stigli rezultati istraživanja o radu Vlade, nezadovoljnici se gomilaju

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Radom vlade Srbije zadovoljna je približno trećina građana, a 40 posto je nezadovoljnih, pokazuju rezultati Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost - Crta, objavljeno je u utorak u Beogradu.

Istraživanje rađeno četiri mjeseca poslije travanjskih izbora pokazuje da radom vlade Aleksandara Vučića nije zadovoljno oko 40 posto građana, dok ih dvije trećine - 67 posto, misli da političari građanima u Srbiji ne govore istinu.

Svaki treći građanin Srbije zainteresiran je za politiku i jednako toliko ih zna koliko zastupnika ima Skupština Srbije, a svaki četvrti vjeruje da parlament kontrolirati vladu, dok ih je samo 18 posto uvjereno da će parlamentarci zastupati interese birača.

Istodobno, samo 18 posto anketiranih drži da su zastupnici u Skupštini Srbije dostupni građanima za prijedloge.

Istraživanje Crte pokazuje porast sudjelovanja građana u akcijama s 36 na 40 posto u prethodne dvije godine, pri čemu ih, primjerice, 16 posto sudjeluje u potpisivanju peticija, a 56 posto spremno ih je potpisati.

"Informiranost građana o institucijama u blagom je porastu, ali tek trećina ljudi zna koliko zastupničkih mjesta ima u Skupštini Srbije, 26 posto koliki je mandat predsjednika, dok je dojam da građani ne razumiju važnost izbornog sustava", prenijela je agencija Beta ocjenu direktorice istraživanja Svetlane Logar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 03:39