MITROPOLIT SPC-a

‘Srbi se danas u Sarajevu osjećaju kao u Hrvatskoj 1991. godine. Napadaju nas neonacisti...‘

Za Hrizostoma bušenje guma predstavlja "stravičan" čin izjednačen s neonacističkim terorom

Mitropolit Hrizostom

 Elvis Barukcic/Profimedia/AFP

Pravoslavni mitropolit iz BiH ustvrdio je u petak kako se vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC), odnosno Srbi u Sarajevu danas osjećaju kao 1991. u Hrvatskoj gdje su tada, kako je kazao, bili izloženi napadima "neonacista".

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom objavio je to u izjavi kojom je najavio kako se povlači iz Međureligijskog vijeća BiH (MRV), tijela kojega čine čelnici svih većih monoteističkih vjerskih zajednica u toj zemlji, utemeljenog kako bi promicalo međuvjerski dijalog i suradnju.

Hrizostom sada kaže kako mu je neprihvatljivo biti član tog tijela, čije članove okrivljuje zbog toga što se nisu očitovali o izgredima koje on smatra dokazom da su Srbi u Sarajevu, odnosno u BiH, ugroženi.

Neposredni mu je povod bilo to što su sredinom siječnja na dva automobila s registracijskim oznakama gradova iz Srbije u središtu Sarajeva probušene gume.

Sarajevska policija brzo je identificirala i privela počinitelja za kojega je utvrđeno da je duševni bolesnik koji je upravo bio pušten s liječenja.

No za mitropolita Hrizostoma bušenje guma predstavlja "stravičan" čin izjednačen s neonacističkim terorom koji je, kako tvrdi, nad Srbima ranije provođen u Hrvatskoj.

Podsjetio je na incident iz 1990. koji se dogodio u Skradinu, kada je skupina napadača, po njegovim riječima neonacista i šovinista, pokušala zapaliti automobil u kojem su bila trojica učenika Bogoslovije. "Naši strahovi od užasnih slika u Sarajevu od 14. siječnja ove godine sigurno izviru iz velikih trauma koje nosimo iz Splita, Skradina i Šibenika", napisao je Hrizostom u svojoj poruci kolegama u Međureligijskom vijeću.

Novi dokaz o ugroženosti Srba našao je u izgredu na dječjem malonogometnom turniru u Sarajevu gdje je došlo do sukoba skupine huligana s roditeljima djece pristigle iz Srbije, a smetaju mu i istupi nekih imama i teze koje oni iznose na hutbama.

Hrizostom navodi da je ljut jer se MRV o tim izgredima nije očitovalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 15:51