StoryEditor
MLADEN BRATIĆ

SRBI U NOVOM SADU PODIŽU SPOMEN PLOČU ZAPOVJEDNIKU NAPADA NA VUKOVAR General Jugoslavenske narodne armije poginuo je 2. studenoga 1991.

 
Vukovar (1991.)
 Mark Milstein / Profimedia, Alamy

U novosadskom kompleksu Vojske Srbije u petak će biti otkrivena spomen ploča zapovjedniku napada postrojbi bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Vukovar general-majoru Mladenu Bratiću, što koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina opisuje kao "ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina", prenio je u četvrtak novosadski portal 021.rs.

Isti portal navodi da će "u sklopu obilježavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske, u petak 8. studenoga, u Spomen sobi u vojnom kompleksu u Dunavskoj 33 biti otkrivena spomen ploča general-majoru Mladenu Bratiću (1933-1991)".

- Ovaj general Jugoslavenske narodne armije poginuo je 2. studenoga 1991. godine kod Borova naselja u Hrvatskoj, obavljajući dužnost zapovjednika Novosadskog korpusa tijekom bitke za Vukovar i rukovodio je sjevernim dijelom operacija - dodaje se u vijesti.

Koalicija nevladinih organizacija pod nazivom Građanska Vojvodina osudila je tu namjeru Vojske Srbije.

Kako se navodi u njihovu priopćenju, "Bratić je zapovijedao napadom na Vukovar i razaranjem toga grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj povijesti ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine".

- Građanska Vojvodina smatra da je ovo još jedan u nizu poteza kojim se Ministarstvo obrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina 20. stoljeća.

Promocijom knjiga osuđenih ratnih zločinaca, postavljanjem spomen-ploča i sličnim revizionističkim potezima, Vojska Srbije drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih obitelji živote pretvara u još veći pakao - navela je koalicija nevladinih organizacija Vojvodine i podsjetila na jedan od grafita koji se devedesetih godina nalazio na jednoj fasadi u centru Novog Sada - "Novosadski korpuse - stidi se!".

Ministarstvo obrane Srbije početkom tjedna organiziralo je promociju knjige Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija - režirana tragedija" u kojoj se, kako su ocijenili analitičari i Vijeće Europe u Srbiji, "falsificiraju činjenice o zločinu" koji se 1995. dogodio u BiH.

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović tim je povodom izjavila da se politički lideri i predstavnici vlade u Srbiji trebaju usredotočiti na borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, na osiguravanje odšteta za žrtve i podupiranje pomirenja u regiji, umjesto da podržavaju širenje stajališta koji negiraju ratne zločine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 03:33